Obsługiwane przez usługę Blogger.

Udka z kaczki w curry ananasowo-kokosowym

By 16:31 ,

Ostatnio zakupiłam kaczkę, ale ponieważ we dwoje nie dalibyśmy jej rady w całości, podzieliłam ją na udka, piersi i resztę, którą zamroziłam z zamiarem zrobienia rosołu. Na pierwszy ogień poszły udka, a ponieważ dawno nie przyrządzałam niczego z kuchni tajskiej, stanęło na udkach w ananasowo-kokosowym curry. Całość wyszła słodko-pikantna i bardzo smaczna :) 

 

UDKA Z KACZKI W CURRY ANANASOWO-KOKOSOWYM 
(2 porcje) 
2 kacze udka, 
1 szklanka mleka kokosowego, 
1 czubata łyżeczka zielonej pasty curry, 
½ małego ananasa*, 
½ cebuli, 
1 mały ząbek czosnku, 
1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
1 płaska łyżeczka brązowego cukru, 
¼ łyżeczki mielonej kolendry, 
olej, 
sól i pieprz, 
posiekana świeża kolendra, 
świeże czerwone chili do przybrania 

Udka kaczki oprószyć solą i pieprzem, posmarować olejem i umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. 
Ananasa obrać, wyciąć twardy rdzeń, a miąższ pokroić w kostkę. 
Gdy mięso będzie już upieczone, na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć chwilę, a gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, mieloną kolendrę, pastę curry i brązowy cukier. Cały czas mieszając, smażyć jeszcze 1 minutę, po czym wlać mleko kokosowe. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać ananasa i kaczkę, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. 
Kaczkę podawać z ryżem, posypaną świeżą kolendrą i plasterkami czerwonego chili. 

* można użyć ananasa z puszki, ale świeży jest dużo smaczniejszy 


(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska” z moimi niewielkimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Czy chcesz być autorką przepisów do świątecznej książki kucharskiej? Zapraszamy do zapoznania sie z mailami z dnia 02. i 04.10.2013 :) i prosimy o kontakt Redakcja serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

    OdpowiedzUsuń