Sałatka tajska z makaronem ryżowym
Bardzo smaczna, słodko-kwaśna sałatka, łącząca w sobie ciekawe zestawienie mango z pomidorami i ogórkiem. Z reguły nie lubię makaronu na zimno, a tym samym makaronowych sałatek – to jednak jest wyjątek, bo sałatka bardzo mi smakowała. Lekka, orzeźwiająca, a przy tym całkiem sycąca, jest idealną propozycją na drugie śniadanie lub lekki lunch – i to pomimo braku zielonej papai, której nigdzie nie udało mi się zdobyć.
SAŁATKA TAJSKA Z MAKARONEM RYŻOWYM
(4 porcje)
200g makaronu ryżowego,
1 dojrzałe mango,
½ zielonej papai (pominęłam),
2 garści pomidorków koktajlowych,
1 ogórek,
3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych (ja wolę niesolone),
sok z 1 limonki,
1 łyżka posiekanej mięty,
1 łyżka posiekanej kolendry,
1 łyżka brązowego cukru,
sól i pieprz
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
Mango, papaję i ogórka pokroić w cienkie paski, a pomidorki na połówki.
Makaron przełożyć do miski, wymieszać z mango, papają, ogórkiem i pomidorkami. Dodać listki mięty i kolendry.
Przygotować sos, mieszając sok z limonki z cukrem i szczyptą soli. Polać sałatkę i posypać posiekanymi orzeszkami.
(przepis z magazynu „Kuchnia” 6/2011)
2 komentarze
ooooooo uwielbiam takie połaczenia ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTen makaron jadłam tylko raz w życiu, ale do teraz pamiętam dokładnie jego smak :)
OdpowiedzUsuń