Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka tajska z makaronem ryżowym

By 11:26 , , , , ,

Bardzo smaczna, słodko-kwaśna sałatka, łącząca w sobie ciekawe zestawienie mango z pomidorami i ogórkiem. Z reguły nie lubię makaronu na zimno, a tym samym makaronowych sałatek – to jednak jest wyjątek, bo sałatka bardzo mi smakowała. Lekka, orzeźwiająca, a przy tym całkiem sycąca, jest idealną propozycją na drugie śniadanie lub lekki lunch – i to pomimo braku zielonej papai, której nigdzie nie udało mi się zdobyć. 



SAŁATKA TAJSKA Z MAKARONEM RYŻOWYM 
(4 porcje) 
200g makaronu ryżowego, 
1 dojrzałe mango, 
½ zielonej papai (pominęłam), 
2 garści pomidorków koktajlowych, 
1 ogórek, 
3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych (ja wolę niesolone), 
sok z 1 limonki, 
1 łyżka posiekanej mięty, 
1 łyżka posiekanej kolendry, 
1 łyżka brązowego cukru, 
sól i pieprz 

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą. 
Mango, papaję i ogórka pokroić w cienkie paski, a pomidorki na połówki. 
Makaron przełożyć do miski, wymieszać z mango, papają, ogórkiem i pomidorkami. Dodać listki mięty i kolendry. 
Przygotować sos, mieszając sok z limonki z cukrem i szczyptą soli. Polać sałatkę i posypać posiekanymi orzeszkami. 


(przepis z magazynu „Kuchnia” 6/2011) 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. ooooooo uwielbiam takie połaczenia ;-) http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten makaron jadłam tylko raz w życiu, ale do teraz pamiętam dokładnie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń