Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rigatoni z indykiem i boczniakami

By 22:38 , , ,

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu czyli święto niebagatelne dla każdego makaronożercy ;) Z tej okazji przyznam się, że kupowanie makaronów jest moją małą obsesją i gromadzę w swoich szafkach potężne ilości makaronów wszelakich rodzajów i kształtów :P Doprawdy nie mam pojęcia, kiedy ja je wszystkie spożytkuję ;) 
A póki co, razem z Panną Malwinną, Dobromiłą, Maggie, Pelą, Shinju, Martynosią, Siaśką i Lejdi wspólnie gotujemy pyszne makaronowe potrawy :) 
Ja przygotowałam makaron rigatoni z indykiem i boczniakami. Całość wzbogacają także pieczarki, brokuły i sos pomidorowy. Krótko mówiąc – jest to rewelacyjny miszmasz. I za to właśnie kocham makaron: za to, że tak bardzo napędza kreatywność. I z czymkolwiek by go nie połączyć, i tak zawsze otrzymamy pyszne danie :) 

Photobucket 

RIGATONI Z INDYKIEM I BOCZNIAKAMI 
(2 porcje) 
170g makaronu rigatoni (może być też penne), 
150g filetu z piersi indyka, 
150g brokułów, 
150g mieszanych grzybów (np. boczniaków i pieczarek), 
½ cebuli, 
1 ząbek czosnku, 
½ puszki krojonych pomidorów, 
3-4 listki szałwii, 
2 łyżki oliwy, 
przyprawa złocista do kurczaka, 
sól i pieprz 

Cebulę i czosnek posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i podzielić na małe różyczki. 
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą złocistą, usmażyć na łyżce oliwy. Odłożyć na bok, a na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę, czosnek i grzyby. Smażyć, mieszając 5 minut. Dodać pomidory z puszki i szałwię, dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać mięso i brokuły, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem. 


(inspiracja: magazyn „To jest pyszne” 2/2011 z moimi zmianami)


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam boczników, jak one smakują??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają łagodny smak, zbliżony do pieczarek :)

      Usuń
  2. super pomysł będę tu częściej :)

    zapraszam do mnie http://alex-faashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrząc na Twój nick, nie jestem pewna, czy to prawda ;))) ale jeśli tak, to będzie mi miło i zapraszam :)

      Usuń
  3. Ja również nie jadłam jeszcze boczniaków. Niemniej makaron z nimi prezentuje się pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń