Różowa pasta do chleba - na Różowy Tydzień
15 października każdego roku obchodzimy Dzień Walki z Rakiem Piersi. I jak co roku, propagujemy profilaktykę poprzez publikowanie na blogach różowych potraw, łącząc przy tym przyjemne z pożytecznym.
Cytując Osię - organizatorkę, „akcja ma na celu przypomnienie, chwilę refleksji, że nie jesteśmy kuloodporne. Nie da się być superwoman, warto pamiętać o tym, że kiedy dokonujemy nadludzkich wysiłków by uczynić nasze rodziny szczęśliwymi nie możemy zapomnieć o sobie! Mamy potrzeby, pragnienia i marzenia. Jedna z tych potrzeb to samobadanie piersi. Pamiętaj, że dotykasz= wygrywasz! Nikt nie zna siebie lepiej niż Ty sama”.
Nasze zdrowie nie jest sprawą drugorzędną. Nigdy.
RÓŻOWA PASTA DO CHLEBA
1 ugotowany lub upieczony, średni burak,
150g kremowego serka,
1 łyżeczka chrzanu,
1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku,
sól i pieprz
Buraka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami, dodając sól i pieprz do smaku.
Świetnie smakuje z ciemnym pieczywem.
(pomysł od Nami Nami)
6 komentarze
Pasta ma piękny kolor, wspaniałe przesłanie i jestem pewna, że wyśmienicie smakuje! :)
OdpowiedzUsuńależ piękny ten różowy!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Nie wpadłabym na przygotowanie takiej pasty i to jeszcze w takim kolorze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł.
OdpowiedzUsuńLubie to! i burak dobry na anemię ;P
OdpowiedzUsuńGenialne... Ciekawe czy pasowało by to jako dodatek do pieczeni.
OdpowiedzUsuń