Sałatka z tuńczyka i pomarańczy
Kolorowa i lekka sałatka na drugie śniadanie lub kolację :) Tuńczyk fajnie komponuje się smakowo z pomarańczą, a kwaskowaty granat dopełnia całości.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I POMARAŃCZY
(2 porcje)
2 garście roszponki,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1 pomarańcza,
1 nieduża czerwona papryka,
2 łyżki ziarenek granatu,
2 łyżki płatków migdałowych,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz
Roszponkę umyć i osuszyć, umieścić w misce. Pomarańczę wyfiletować (czyli obrać i za pomocą noża wykroić cząstki miąższu spomiędzy błonek). Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Tuńczyka osączyć. Płatki migdałowe lekko podpiec na suchej patelni.
Pomarańczę, paprykę i tuńczyka ułożyć na roszponce, posypać ziarenkami granatu i płatkami migdałowymi.
Z resztki pomarańczy pozostałej po wykrojeniu wycisnąć ok. 2 łyżek soku i wymieszać je z oliwą. Doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.
7 komentarze
Ciekawe smaki, sałatka ładna, kolorowa :)
OdpowiedzUsuńO! idealnie, mam wszystkie składniki, zastanawiałam się właśnie jak wykorzystać granata bo do hummusu zeszło mi tylko pół :) kupię zieleninę i skorzystam z Twojego pomysłu!
OdpowiedzUsuń:) cieszę się, że przepis się przyda.
UsuńW końcu w innej wersji, ale jest! *klik*
UsuńDzięki za inspirację, było pyszne:)
kiełkiiii :) super!
UsuńNiecodzienne połączenie tuńczyka z owocami. Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńlubię pomarańcze w sałatkach, fajnie orzeźwiają smak ;)
OdpowiedzUsuń