Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z tuńczyka i pomarańczy

By 11:27 , , , ,

Kolorowa i lekka sałatka na drugie śniadanie lub kolację :) Tuńczyk fajnie komponuje się smakowo z pomarańczą, a kwaskowaty granat dopełnia całości. 

Photobucket 

SAŁATKA Z TUŃCZYKA I POMARAŃCZY 
(2 porcje) 
2 garście roszponki, 
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 
1 pomarańcza, 
1 nieduża czerwona papryka, 
2 łyżki ziarenek granatu, 
2 łyżki płatków migdałowych, 
2 łyżki oliwy, 
sól i pieprz 

Roszponkę umyć i osuszyć, umieścić w misce. Pomarańczę wyfiletować (czyli obrać i za pomocą noża wykroić cząstki miąższu spomiędzy błonek). Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki. Tuńczyka osączyć. Płatki migdałowe lekko podpiec na suchej patelni. 
Pomarańczę, paprykę i tuńczyka ułożyć na roszponce, posypać ziarenkami granatu i płatkami migdałowymi. 
Z resztki pomarańczy pozostałej po wykrojeniu wycisnąć ok. 2 łyżek soku i wymieszać je z oliwą. Doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę.

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Ciekawe smaki, sałatka ładna, kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! idealnie, mam wszystkie składniki, zastanawiałam się właśnie jak wykorzystać granata bo do hummusu zeszło mi tylko pół :) kupię zieleninę i skorzystam z Twojego pomysłu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszę się, że przepis się przyda.

      Usuń
    2. W końcu w innej wersji, ale jest! *klik*
      Dzięki za inspirację, było pyszne:)

      Usuń
  3. Niecodzienne połączenie tuńczyka z owocami. Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię pomarańcze w sałatkach, fajnie orzeźwiają smak ;)

    OdpowiedzUsuń