Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lawendowe gruszki z farszem serowym

By 10:30 ,

Oryginalna, elegancka przystawka o nietypowym, ciekawym połączeniu smakowym. Lawenda nadaje potrawie intrygującego, niepowtarzalnego aromatu i czyni zwykłe gruszki naprawdę wyjątkowym daniem :) 


LAWENDOWE GRUSZKI Z FARSZEM SEROWYM 
(2 porcje) 
2 gruszki, 
50g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią, 
2 czubate łyżki kremowego serka, 
1 szklanka soku z jasnych winogron, 
1 łyżka miodu, 
kilka orzechów włoskich,
1 niepełna łyżeczka suszonych kwiatów lawendy, 
 sól i pieprz, 
ewentualnie świeże kwiaty lawendy do dekoracji 

Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać sokiem winogronowym i dodać suszoną lawendę. Gotować 4 minuty, w połowie czasu odwracając gruszki na drugą stronę. Gruszki powinny lekko zmięknąć, ale nadal być zwarte. Wyjąć je z soku i odłożyć do wystudzenia. 
Do soku dodać wyłuskane orzechy i miód. Gotować ok. 10 minut, aż płyn zredukuje się i powstanie syrop. 
W tym czasie gorgonzolę zmiksować z serkiem, doprawić solą i pieprzem i napełnić farszem gruszki. Polać syropem i orzechami. 
Dodatkowo można posypać świeżymi kwiatkami lawendy. 


(inspiracja: magazyn „Sól i Pieprz” 8/2011) 


Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Gruszki, orzechy, plesniowy ser... Toz to praktycznie klasyka! A dodatek lawendy stanowi mile urozmaicenie. Pieknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z przedmówcą - WOW!

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujące, niecodzienne połączenie. Zaciekawiłaś mnie, bo lawendę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na miniaturce myślałam, że to faszerowane jajka, haha. ale jak przeczytałam tytuł szybko kliknęłam link ;) i nie żałuję!

    OdpowiedzUsuń