Lawendowe gruszki z farszem serowym
Oryginalna, elegancka przystawka o nietypowym, ciekawym połączeniu smakowym. Lawenda nadaje potrawie intrygującego, niepowtarzalnego aromatu i czyni zwykłe gruszki naprawdę wyjątkowym daniem :)
LAWENDOWE GRUSZKI Z FARSZEM SEROWYM
(2 porcje)
2 gruszki,
50g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią,
2 czubate łyżki kremowego serka,
1 szklanka soku z jasnych winogron,
1 łyżka miodu,
kilka orzechów włoskich,
1 niepełna łyżeczka suszonych kwiatów lawendy,
sól i pieprz,
ewentualnie świeże kwiaty lawendy do dekoracji
Gruszki obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać sokiem winogronowym i dodać suszoną lawendę. Gotować 4 minuty, w połowie czasu odwracając gruszki na drugą stronę. Gruszki powinny lekko zmięknąć, ale nadal być zwarte. Wyjąć je z soku i odłożyć do wystudzenia.
Do soku dodać wyłuskane orzechy i miód. Gotować ok. 10 minut, aż płyn zredukuje się i powstanie syrop.
W tym czasie gorgonzolę zmiksować z serkiem, doprawić solą i pieprzem i napełnić farszem gruszki. Polać syropem i orzechami.
Dodatkowo można posypać świeżymi kwiatkami lawendy.
(inspiracja: magazyn „Sól i Pieprz” 8/2011)
6 komentarze
Gruszki, orzechy, plesniowy ser... Toz to praktycznie klasyka! A dodatek lawendy stanowi mile urozmaicenie. Pieknie podane!
OdpowiedzUsuńWOW!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z przedmówcą - WOW!
OdpowiedzUsuńIntrygujące, niecodzienne połączenie. Zaciekawiłaś mnie, bo lawendę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na jesienny deserek :)
OdpowiedzUsuńna miniaturce myślałam, że to faszerowane jajka, haha. ale jak przeczytałam tytuł szybko kliknęłam link ;) i nie żałuję!
OdpowiedzUsuń