Kacze piersi z kapustą pak choi
Kaczka i kapusta to połączenie znane z kuchni polskiej i wydawałoby się, że w tej kwestii nic nas już nie zaskoczy :) Nic bardziej mylnego! Pierś kaczki marynowana w sosie sojowym, imbirze i czosnku, podana z lekko podsmażoną, pikantną kapustą pak choi to propozycja dla wszystkich, którzy szukają czegoś nowego w klasycznych połączeniach :)
KACZE PIERSI Z KAPUSTĄ PAK CHOI
(2 porcje)
2 filety z kaczej piersi,
2-3 duże kapusty pak choi albo 5-6 malutkich,
2-3 cebulki dymki (białe części),
4 łyżki białego wina,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
3 łyżki sosu sojowego,
1 duży ząbek czosnku,
kawałek papryczki chili (ilość wg uznania),
2 łyżki oleju rzepakowego lub z orzechów ziemnych,
1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili,
1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu,
½ łyżeczki oleju sezamowego,
sól i pieprz
+ ugotowany ryż basmati
Filety z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórkę. Wino wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Tak powstałą marynatą zalać mięso i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na dużym ogniu krótko obsmażyć filety z obu stron (najpierw skórką do dołu). Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 12 minut.
W tym czasie kapustę pak choi pokroić na ok. ½ cm paski – osobno łodygi, a osobno liście. Cebulki oraz papryczkę chili pokroić w plasterki.
Na drugiej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju. Wrzucić łodygi kapusty, cebulki dymki i chili. Smażyć, mieszając, około 3 minuty. Następnie dodać liście kapusty, sezam, 1 łyżkę sosu sojowego, sos chili i olej sezamowy. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Ewentualnie doprawić solą do smaku.
Piersi kaczki wyjąć z piekarnika i odstawić na 3-4 minuty. Następnie pokroić w plastry.
Podawać z ryżem i kapustą.
(inspiracja: magazyn „To jest pyszne” 2/2011 z moimi zmianami)
3 komentarze
Bardzo apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńPak choi to rewelacyjne warzywo - barzo lubie;)
OdpowiedzUsuńznakomita!
OdpowiedzUsuń