Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kacze piersi z kapustą pak choi

By 10:58 , ,

Kaczka i kapusta to połączenie znane z kuchni polskiej i wydawałoby się, że w tej kwestii nic nas już nie zaskoczy :) Nic bardziej mylnego! Pierś kaczki marynowana w sosie sojowym, imbirze i czosnku, podana z lekko podsmażoną, pikantną kapustą pak choi to propozycja dla wszystkich, którzy szukają czegoś nowego w klasycznych połączeniach :) 

 

KACZE PIERSI Z KAPUSTĄ PAK CHOI 
(2 porcje) 
2 filety z kaczej piersi, 
2-3 duże kapusty pak choi albo 5-6 malutkich, 
2-3 cebulki dymki (białe części), 
4 łyżki białego wina, 
1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
3 łyżki sosu sojowego, 
1 duży ząbek czosnku, 
kawałek papryczki chili (ilość wg uznania), 
2 łyżki oleju rzepakowego lub z orzechów ziemnych, 
1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili, 
1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu, 
½ łyżeczki oleju sezamowego, 
sól i pieprz 
+ ugotowany ryż basmati 

Filety z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórkę. Wino wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Tak powstałą marynatą zalać mięso i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 
Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na dużym ogniu krótko obsmażyć filety z obu stron (najpierw skórką do dołu). Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 12 minut. 
W tym czasie kapustę pak choi pokroić na ok. ½ cm paski – osobno łodygi, a osobno liście. Cebulki oraz papryczkę chili pokroić w plasterki. 
Na drugiej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju. Wrzucić łodygi kapusty, cebulki dymki i chili. Smażyć, mieszając, około 3 minuty. Następnie dodać liście kapusty, sezam, 1 łyżkę sosu sojowego, sos chili i olej sezamowy. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Ewentualnie doprawić solą do smaku. 
Piersi kaczki wyjąć z piekarnika i odstawić na 3-4 minuty. Następnie pokroić w plastry. 
Podawać z ryżem i kapustą. 


 (inspiracja: magazyn „To jest pyszne” 2/2011 z moimi zmianami) 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze