Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muffiny dyniowe z żurawiną

By 00:00 , , , ,

Aromatyczne, pachnące korzennymi przyprawami muffinki z pewnością umilą długie jesienne wieczory przy gorącej herbacie i dobrym filmie. Można je także zabrać ze sobą na spacer, ponieważ pogoda ostatnio jest nadzwyczaj sprzyjająca :) 

 Moje pierwsze podejście do dyniowych muffinów miało miejsce jakieś 5 lat temu, gdy dopiero zaczynałam eksperymenty z tym warzywem. Muffiny wyszły płaskie, gnieciuchowate i okropne ;) Tym razem wykonałam je nieco inaczej i wyszły przepyszne – wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. 

Photobucket 

MUFFINY DYNIOWE  Z ŻURAWINĄ
5 łyżek puree z dyni, 
2 i ¼ szklanki mąki, 
¾ szklanki brązowego cukru, 
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 płaska łyżeczka sody, 
1 łyżeczka cynamonu, 
½ łyżeczki mielonego kardamonu, 
½ łyżeczka mielonych goździków, 
2 jajka, 
½ szklanki oleju, 
¾ szklanki mleka, 
4 łyżki suszonej żurawiny 

W jednej misce wymieszać jajka, olej, mleko i puree z dyni. W drugiej wszystkie pozostałe suche składniki oraz żurawinę. Składniki suche wsypać do mokrych i krótko wymieszać (mogą pozostać grudki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Piec w 180 stopniach ok. pół godziny, aż wbity patyczek będzie suchy. 

Photobucket 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. wyśmienite:) pięknie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny pierwsza klasa :) Z żurawiną musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile muffinow wychodzi z podanej porcji skladnikow? :-)
    ~green

    OdpowiedzUsuń