Zapiekanka z mięsa i dyni
Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad.
ZAPIEKANKA Z MIĘSA I DYNI
(4 porcje)
- 750g mielonego mięsa,
- 1kg dyni,
- 200g żółtego sera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki mąki,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- suszony tymianek i rozmaryn,
- sól i pieprz,
- olej
Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Smażyć, aż mięso będzie brązowe. Dodać pomidory z puszki i koncentrat, doprawić papryką w proszku, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Sos powinien być pikantny i wyrazisty. Gotować ok. 15 minut, aż woda odparuje i sos będzie gęsty.
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w paski lub kostkę. Oprószyć dość obficie mąką.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, nałożyć połowę dyni, masę mięsną i resztę dyni. Wierzch posypać startym serem.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut, aż ser zacznie się rumienić.
(przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2010)
5 komentarze
zabieram przepis ze sobą :)
OdpowiedzUsuńwyszła a'la pasterska ;) z modyfikacjami hihi :)
super wygląda!!
Ja lubie, i to bardzo, zwlaszcza, kiedy za oknem robi sie chlodno. Zjadlabym takie cudo!
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na wykorzystanie dyni:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki różnego rodzaju. Ta również przypadła mi do gustu. :)
OdpowiedzUsuńZ dynią jeszcze nigdy nie robiłam zapiekanki. Brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuń