Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanka z mięsa i dyni

By 10:40 ,

Kto nie lubi zapiekanek? No właśnie :) Nie sposób ich nie lubić, bo w jednym naczyniu można przemycić wszystkie dobrości naraz. Tym razem: dynia, mięso, sos pomidorowy i ser. Bardzo smaczny i sycący obiad. 

Photobucket 

ZAPIEKANKA Z MIĘSA I DYNI 
(4 porcje) 
750g mielonego mięsa, 
1kg dyni, 
200g żółtego sera, 
1 cebula, 
3 ząbki czosnku, 
1 puszka pomidorów, 
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 
3 łyżki mąki, 
słodka i ostra papryka w proszku, 
suszony tymianek i rozmaryn, 
sól i pieprz, 
olej 

Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Smażyć, aż mięso będzie brązowe. Dodać pomidory z puszki i koncentrat, doprawić papryką w proszku, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Sos powinien być pikantny i wyrazisty. Gotować ok. 15 minut, aż woda odparuje i sos będzie gęsty. 
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić w paski lub kostkę. Oprószyć dość obficie mąką. 
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, nałożyć połowę dyni, masę mięsną i resztę dyni. Wierzch posypać startym serem. 
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut, aż ser zacznie się rumienić. 


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2010) 


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. zabieram przepis ze sobą :)
    wyszła a'la pasterska ;) z modyfikacjami hihi :)
    super wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubie, i to bardzo, zwlaszcza, kiedy za oknem robi sie chlodno. Zjadlabym takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny pomysł na wykorzystanie dyni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zapiekanki różnego rodzaju. Ta również przypadła mi do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z dynią jeszcze nigdy nie robiłam zapiekanki. Brzmi smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń