Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pappardelle z cielęciną i dynią

By 16:35 , , , ,

Kolejna edycja „Festiwalu Dyni” dobiega końca. Tym samym żegnam się z dynią na jakiś czas, a na odchodne proponuję smaczny i sycący makaron z dynią i cielęciną. Doprawiony świeżymi ziołami i parmezanem, jest aromatyczny i naprawdę smakowity :) 

Photobucket 

PAPPARDELLE Z DYNIĄ I CIELĘCINĄ
(2 porcje) 
160g makaronu pappardelle, 
180g cielęciny, 
150g dyni (waga po obraniu), 
2 cebulki szalotki, 
2 łyżki oliwy, 
½ szklanki śmietanki 18% do sosów, 
2 łyżki posiekanych ziół (tymianek, oregano, natka pietruszki), 
2 łyżki startego parmezanu, 
sól i pieprz 

Mięso pokroić w paski i usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok, a na patelnię wrzucić pokrojone w ćwiartki szalotki i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć kilka minut, aż cebulki zmiękną, a dynia zacznie się rumienić. Wlać śmietankę i dodać mięso i zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu dodać do sosu. Wymieszać. 
Przed podaniem każdą porcję posypać parmezanem. Dodatkowo można oprószyć świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku. 


(inspirowane przepisem z magazynu "To jest pyszne" 3/2009 z moimi zmianami)


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ja tam sie z dynia jeszcze nie zegnam, mysle, ze niejeden raz zagosci w mojej kuchni w tym roku. Makaron musial byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też jeszcze się nie żegnam, właśnie dziś muszę kupić, ach ten zapach!!

    OdpowiedzUsuń