Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ostre curry z kurczakiem

By 10:18 , , , , ,

Na jesienną szarugę nie ma nic lepszego, niż aromatyczne, rozgrzewające curry. Już sam zapach przypraw poprawia mi nastrój, a pełnia szczęścia następuje w momencie konsumpcji ;) Curry jest bardzo łatwe i dość szybkie do przygotowania. Minusem jest konieczność zaopatrzenia się w rozmaite indyjskie przyprawy, które na szczęście są bardzo wydajne i starczają na długo. 
 Tym razem skorzystałam z przepisu Gordona Ramsay'a – kucharza, z którym ciągle mi jakoś nie po drodze i bardzo rzadko testuję jego przepisy. Tak więc w ramach nadrabiania zaległości... :) 

Photobucket 

OSTRE CURRY KURCZAKIEM 
(4 porcje) 
2 duże filety z piersi kurczaka, 
2 łyżki oleju z orzechów ziemnych, 
2 średnie cebule, 
2cm kawałek korzenia imbiru, 
2 ząbki czosnku, 
3 strąki zielonego chili (dałam kawałek czerwonej papryczki chili), 
1 łyżeczka płatków chili, 
2 łyżeczki mielonego kuminu, 
1 łyżeczka kurkumy,
6 suszonych liści curry, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
300ml wody, 
1 łyżeczka garam masala, 
sól i pieprz 
+ świeża kolendra do dekoracji 

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce, z papryczek chili usunąć gniazda nasienne i posiekać. 
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Dodać imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze krótką chwilę, uważając, by nie przypalić czosnku. Wsypać kumin, kurkumę, płatki chili i liście curry, dokładnie wymieszać. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodać mięso i smażyć, aż się zrumieni. Dodać pomidory i wodę, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 30 minut, co jakiś czas mieszając (ja gotowałam krócej, ok. 15 minut). Po tym czasie dodać garam masala i gotować bez przykrycia jeszcze 10 minut. 
 Przed podaniem posypać listkami kolendry. 

Podawać z ryżem basmati. 


 (przepis z książki „Kuchnie Świata” G. Ramsay'a, znaleziony na tym blogu


 Photobucket


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Chodzi za mną od jakiegoś czasu takie curry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi byc pyszne, wygląda smacznie i rozgrzewająco.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite curry, idealne na deszczowa jesień:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja to muszę mieć kurczaka curry na śmietanie albo mleku kokosowym.. ahh aż smak mnie naszedł z rana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje smaki:) jedno z najpyszniejszych dań na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry. To musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń