Obsługiwane przez usługę Blogger.

Quinoa z kurczakiem, cukinią i żurawiną

By 11:23 , , , ,

Pierwsze podejście do quinoa było całkiem udane, ale drugie smakowało nam jeszcze bardziej. Kwaskowata żurawina dodała potrawie wyrazistości, a grillowany kurczak uczynił danie bardziej pożywnym :) 


QUINOA Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I ŻURAWINĄ 
(2 porcje) 
100g komosy ryżowej (quinoa),
2 filety z kurczaka,
1 średnia cukinia lub 2 małe, 
2 łyżki suszonej żurawiny,
2 łyżeczki sezamu, 
2 łyżki posiekanych ziół (np. bazylia, oregano, mięta, natka pietruszki)
szczypta ziół prowansalskich, 
2 łyżki oliwy, 
dowolna przyprawa do kurczaka, 
sól i pieprz 

Quinoa dokładnie wypłukać na sitku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, pod koniec dodając żurawinę. 
Sezam uprażyć na suchej patelni i odłożyć. 
Cukinię pokroić w cienkie półplasterki i podsmażyć na łyżce oliwy, aż zmiękną. 
Kurczaka pokroić wzdłuż na długie paski, dowolnie przyprawić, posmarować pozostałą oliwą i usmażyć na patelni, najlepiej grillowej, już bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu pokroić na kawałki
Do ugotowanej quinoa dodać cukinię i posiekane ziola, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć obok na talerzu lub wymieszać z quinoa. Na koniec posypać sezamem. 


(zainspirowane przepisem z blogu agi-aa


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Smakowite połączenie Mirabelko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. quinoa wygląda jak perełki :) ponadto bardzo smacznie skomponowane danie.

    OdpowiedzUsuń