Obsługiwane przez usługę Blogger.

Krokiety z indyka z nutą curry

By 13:34 , ,

Zostało mi sporo pieczonej piersi z indyka. Szukając pomysłów na jedzeniowy recykling, padło na krokiety, bo nie jadłam ich wieki ;) Ponieważ jednak indycza pierś jest suchawa i trochę nijaka, podrasowałam ją papryką i curry. Tym sposobem klasyczne krokiety stały się trochę mniej tradycyjne, niemniej nadal bardzo smakowite :) 

 

KROKIETY Z INDYKA  Z NUTĄ CURRY
(4 porcje) 
  • 8 naleśników (przepis podstawowy - klik!), 
  • ok. 500g pieczonego, 
  • duszonego lub gotowanego mięsa z indyka, 
  • 1 jajko, 
  • 1 nieduża czerwona papryka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka curry, 
  • sól i pieprz 

dodatkowo: 
  • 1-2 jajka do panierowania, 
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia 

Paprykę i cebulę bardzo drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie. 
Mięso zmielić w maszynce lub blenderze. Dodać jajko i podsmażone warzywa. Doprawić curry, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać. 
Porcje mięsa nakładać na naleśniki i zwijać, formując krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, na średnim ogniu, ze wszystkich stron. 
Podawać gorące.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze