Sałatka z kurczakiem w stylu azjatyckim
Sałatka niekoniecznie musi powstawać na zasadzie wrzucenia wszystkich składników do miski i wymieszania z sosem. Stosując odpowiednie składniki i układając je na talerzach, można stworzyć eleganckie i bardzo ładne kompozycje ;) Moja sałatka inspirowana jest motywami Dalekiego Wschodu – zawiera grzyby mun, plastry kurczaka, sezam i sos z dodatkiem imbiru. Jest sycąca i bardzo smaczna. Polecam :)
SAŁATKA Z KURCZAKA W STYLU AZJATYCKIM
(3 porcje)
2 filety z piersi kurczaka,
3 garście rukoli,
1 duża czerwona papryka,
2 średnie pomidory,
8-10g suszonych grzybów mun,
1-2 łyżki oleju,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka miodu,
½ łyżeczki imbiru w proszku,
sól i pieprz,
dowolna przyprawa do kurczaka (u mnie złocista),
3 płaskie łyżeczki sezamu (zwykłego lub czarnego)
Filety z kurczaka przyprawić, natrzeć olejem i usmażyć na patelni już bez dodatku tłuszczu. Gdy mięso będzie rumiane, włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze 10 minut, aby upiekło się w środku. Wyjąć, ostudzić i pokroić w ukośne plastry.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut.
Sezam uprażyć na suchej patelni.
Rukolę umyć i osuszyć.
Paprykę i pomidory umyć i pokroić w kostkę. Grzyby osączyć i pokroić w cienkie paski, wymieszać z papryką i pomidorami.
Z oliwy, soku z cytryny, miodu, imbiru, soli i pieprzu zrobić sos.
Rukolę ułożyć na talerzach tworząc okręgi. Na środku talerzy ułożyć część pomidorów i papryki, dookoła ułożyć plastry mięsa i na wierzch resztę pomidorów i papryki. Sałatkę polać sosem i posypać sezamem.
2 komentarze
Wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńKolorowa i pewnie bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń