Obsługiwane przez usługę Blogger.

Curry z kurczaka z żurawiną i orzechami nerkowca

By 00:00 , , ,

Ten przepis to taki trochę fusion, po w indyjskich potrawach żurawina raczej się nie pojawia ;) Mimo to jej dodatek stanowi bardzo ciekawy akcent. Słodko-kwaśne owoce doskonale komponują się z aromatycznym, jogurtowym sosem. Całość wzbogacają chrupiące orzechy nerkowca. Pycha! 

Photobucket 

CURRY Z KURCZAKA Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI NERKOWCA 
(2 porcje) 
2 filety z piersi kurczaka, 
1 nieduża czerwona cebula, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
1 solidna łyżeczka pasty tikka
2 łyżki orzechów nerkowca, 
1 łyżka suszonej żurawiny, 
1 łyżka mielonych migdałów, 
100g gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego), 
½ łyżeczki kurkumy, 
2 łyżki oleju, 
sól i pieprz, 
świeża kolendra do dekoracji 

Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i odłożyć na bok. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Kurczaka odłożyć na bok, a na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć chwilę na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, pastę tikka i kurkumę. Smażyć jeszcze przez około minutę. Dodać mięso i wlać ok. 1/3 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotować 5 minut. Dodać mielone migdały i jogurt, lekko podgrzać. Na koniec dodać żurawinę i orzechy nerkowca (część można zostawić do posypania wierzchu). 
Tuż przed podaniem posypać potrawę świeżą kolendrą. 

Podawać z ryżem.


Wielkie Święto Żurawiny 2013 - zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. I orzechy nerkowca.... jak dla mnie super!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry z żurawiną ... mmm coś niesamowitego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. curry z żurawiną już u mnie gościło:) coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie cudo z pewnością by mi zasmakowało :) Lubię takie nietypowe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie idealnie trafia w mój gust! Coś podobnego już robiłam ale bez żurawiny i migdałów - muszę wypróbować. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam curry! Mogę takiego kurczaka jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie, czy po dodaniu jogurtu do wrzącego dania nie zważył się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt ma tendencję ku temu niestety, dlatego trzeba uważać, by po dodaniu go, nie zagotować potrawy. Mnie się tu akurat nie zwarzył ;)

      Usuń
  8. Zrobiłam to danie z pastą tikka według Twojego przepisu, wyszło wyśmienite! To moje pierwsze danie w stylu indyjskim i jestem pewna, że nie ostatnie.

    OdpowiedzUsuń