Zupa czosnkowa
Bardzo prosty przepis na smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonego czosnku. Serek topiony sprawia, że zupa jest aksamitna i kremowa. Można podać ją do picia w kubku lub na talerzu, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Warto spróbować :)
ZUPA CZOSNKOWA
(2 porcje)
5 ząbków czosnku,
500ml bulionu warzywnego,
100g serka topionego dobrej jakości,
pieprz, ewentualnie sól,
natka pietruszki
Nieobrany czosnek upiec w piekarniku, aż zrobi się miękki (180 stopni, ok. 15 minut). Gdy nieco przestygnie, obrać go z łupinek.
W garnku zagotować bulion, dodać czosnek i serek topiony. Całość zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ja już nie dosalałam).
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
10 komentarze
Zupka idealna na te porę roku :)
OdpowiedzUsuńpycha, robię podobną, tylko na mleku, bardzo trafiona na te porę roku :)
OdpowiedzUsuńIdealna zupa dla studenta :D
OdpowiedzUsuńChyba muszę ją zrobić w tym tygodniu.
muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę czosnkową pod każdą postacią, ale akurat wersja z serkiem topionym nie przekonuje. Mistrzostwem za to jest ta wersja: http://smittenkitchen.com/blog/2006/08/a-44-clove-ticket-to-a-happier-place/
OdpowiedzUsuńTo coś dla mojego podniebienia!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy czosnkowej... ciekawa jestem jej smaku.
OdpowiedzUsuńuwielbiam czosnkową. dodaję jeszcze odrobinę cebuli. pycha!: )
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyyyycha :)
OdpowiedzUsuńA w ogóle to ciągle gotuję coś z Twoich przepisów i zwykle wychodzi genialnie! To jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych, dzięki za kawał dobrej roboty :)
OdpowiedzUsuń