Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa czosnkowa

By 11:10 , , , , ,

Bardzo prosty przepis na smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonego czosnku. Serek topiony sprawia, że zupa jest aksamitna i kremowa. Można podać ją do picia w kubku lub na talerzu, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Warto spróbować :) 

 

ZUPA CZOSNKOWA 
(2 porcje) 
5 ząbków czosnku, 
500ml bulionu warzywnego, 
100g serka topionego dobrej jakości, 
pieprz, ewentualnie sól, 
natka pietruszki 

Nieobrany czosnek upiec w piekarniku, aż zrobi się miękki (180 stopni, ok. 15 minut). Gdy nieco przestygnie, obrać go z łupinek. 
W garnku zagotować bulion, dodać czosnek i serek topiony. Całość zmiksować blenderem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ja już nie dosalałam). 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Zupka idealna na te porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, robię podobną, tylko na mleku, bardzo trafiona na te porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna zupa dla studenta :D
    Chyba muszę ją zrobić w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę czosnkową pod każdą postacią, ale akurat wersja z serkiem topionym nie przekonuje. Mistrzostwem za to jest ta wersja: http://smittenkitchen.com/blog/2006/08/a-44-clove-ticket-to-a-happier-place/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam zupy czosnkowej... ciekawa jestem jej smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam czosnkową. dodaję jeszcze odrobinę cebuli. pycha!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A w ogóle to ciągle gotuję coś z Twoich przepisów i zwykle wychodzi genialnie! To jeden z moich ulubionych blogów kulinarnych, dzięki za kawał dobrej roboty :)

    OdpowiedzUsuń