Obsługiwane przez usługę Blogger.

Potrawka z kurczaka i pieczarek

By 19:21 , ,

Kurczak i pieczarki. Prosta i klasyczna potrawka podrasowana winem, z subtelną nutą rozmarynu. Taką właśnie propozycję według przepisu Jennifer Joyce zaproponowała nam Panna Malwinna w ramach wspólnego gotowania. Nie trzymałam się ściśle receptury, a jedynie ogólnej koncepcji :) Potrawa wyszła bardzo smaczna i sycąca, w sam raz na jesienny obiad. Ja podałam ją razem z kluskami gnocchi, ale pasują do niej także klasyczne kopytka, ziemniaki lub ryż. 

Prócz mnie, potrawkę przygotowały także Martynosia, Panna Malwinna i Pela :) 

 

POTRAWKA Z KURCZAKA I PIECZAREK 
(2 porcje)
300g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości), 
150g pieczarek, 
2 duże szalotki lub 1 mała zwykła cebula, 
1 łyżka mąki, 
2 łyżki oliwy, 
1 ząbek czosnku, 
1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
100ml wina Marsala (zastąpiłam białym półwytrawnym winem), 
150ml bulionu wołowego, 
1 łyżeczka igiełek świeżego rozmarynu (lub ½ łyżeczki suszonego), 
natka pietruszki, 
sól i pieprz 

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką. 
Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. Mięso wyjąć, a na patelnię wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozmaryn. Smażyć jeszcze chwilkę, uważając, by nie przypalić czosnku. Dodać pieczarki i smażyć około 5-6 minut. Dodać kurczaka, wino, bulion i koncentrat. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut, aż sos zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze