Obsługiwane przez usługę Blogger.

Toast skagen (krewetki na toście)

By 10:00 , , , ,

Toast skagen to orygianlna szwedzka przekąska - krewetki w sosie śmietanowym nałożone na świeżo opieczone tosty. Jednak nie są to byle jakie krewetki ze śmietaną! ;) Cytryna i koperek doskonale nadają tej porawie wyrazistości i charakteru. W wersji bardziej „de luxe” do skagen dodaje się również kawior. U mnie na ubogo była to posiekana rzodkiewka :D Jednak mimo braku kawioru potrawa ta bardzo nam smakowała i stanowiła nasze wczorajsze burżujskie śniadanie ;) 

Photobucket 

TOSTY SKAGEN 
(2 porcje) 
150-200g mrożonych krewetek koktajlowych, 
¼ czerwonej cebuli, 
2 łyżki posiekanego koperku, 
1 łyżka oliwy, 
1 łyżka soku z cytryny, 
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 
½ bagietki, 
masło do posmarowania chleba, 
opcjonalnie kawior 

Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sitku i dobrze osączyć. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i koperek, oliwę, sok i skórkę otartą z cytryny oraz śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub koperku – wg uznania. 
Kromki bagietki posmarować masłem i upiec w piekarniku, aż będą chrupiące. 
Na gotowe tosty nałożyć krewetki. Dodatkowo można na wierzch położyć trochę kawioru i posypać koperkiem. 


(na podstawie przepisu J. Olivera z książki "Podróże kulinarne Jamiego")


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. smaczne są:) czasami jadam takie:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krewetki, ale jakoś nie łączyłam ich z tostami. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń