Obsługiwane przez usługę Blogger.

Blondie z białą czekoladą i migdałami

By 10:43 , , ,

Blondie, czyli jasna wersja klasycznego brownie, to jedno z moich małych kulinarnych wyzwań na kończący się już 2013 rok ;) Ciasto, jak każde tego typu, jest bardzo słodkie, wilgotne i zbite, choć mimo wszystko nieco lżejsze niż klasyczny, ciemny odpowiednik (aczkolwiek to też pewnie kwestia tego, że dodałam mniej cukru - cukier jest jednak obciążającym konsystencję składnikiem). Na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom białej czekolady. Niestety ja trochę za długo trzymałam go w piekarniku, więc nie było tak wilgotne jakbym sobie tego życzyła, ale i tak było pyszne :) 

Photobucket 

BLONDIE  Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI
150g mąki, 
150g białej czekolady, 
125g masła + trochę do wysmarowania foremki, 
200g cukru (dałam 150g), 
1 łyżka ekstraktu z wanilii (ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego), 
2 jajka, 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
100g migdałów (w oryginalnym przepisie orzechów macadamia), 
mała szczypta soli 

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i obrać z łupinek. Lekko podprażyć na suchej patelni, aby były bardziej aromatyczne. 
Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jeśli masa zwarzy się – nic nie szkodzi, po zmiksowaniu z jajkami wszystko wraca do normy). Lekko przestudzić. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do rozpuszczonej czekolady dodać cukier i jajka, zmiksować. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem. Zmiksować krótko, do połączenia składników. Na koniec dodać migdały i wymieszać ciasto łyżką. 
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wysmarować masłem i napełnić ciastem. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. 
 Ciasto kroić po ostudzeniu.


(przepis z książki „Złota Księga Czekolady”)


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Blondie wymiata! Jeśli jest klejące i mokre, to powala :D Twój wypiek wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam ale coś czuję że byśmy się polubili :)
    Z tymi migdałami musiało być obłędne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Chętnie bym to zrobiła, ale odkąd mam aparat, nie mogę jeść nic klejącego... :( Za dwa lata wypróbuję: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem jak to jest, bo moja siostra też nosiła :) męczyła się, ale ząbki ma teraz idealne :)

      Usuń
  4. Wygląda cudownie, a i ta lekko schowana kawa bardzo mnie zachęca :) Taki zestaw to marzenie po ciężkim tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mirabelko, znów pysznie u Ciebie :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda. ja jeszcze nie robiłam blondie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie delikatne ciasta, które są proste i nie ważne czym by się oblało i tak będą nadal bardzo smakowite

    OdpowiedzUsuń