Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pogacse z ciasta twarogowego

By 11:20 , ,

Pogacze, a właściwie pogacse, to węgierskie mini-bułeczki, które najczęściej podawane są jako przekąska do wina lub piwa, ale mogą być także fajnym dodatkiem do zupy. Przepisów na pogasce jest nieskończenie wiele. Najpopularniejsze są te z ciasta drożdżowego, ale spotkać można również wersje twarogowe, z boczkiem, z żółtym serem, ze skwarkami, z ziemniakami, z szynką, z orzechami... 
Jako pierwszy wypróbowałam przepis na pogacze z ciasta twarogowego. Ciasto to do tej pory znałam jedynie ze słodkich wypieków (np. ciastka z jabłkami), jak się jednak okazało, w słonych wypiekach wypada wcale nie gorzej. Pogacse wszyły bardzo smaczne, a w przyszłości wypróbuję także inne ich wersje :) 

 

POGACZE Z CIASTA TWAROGOWEGO 
200g mąki + trochę do podsypania, 
200g twarogu, 
150g masła, 
½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
1 jajko, 
100g startego sera żółtego, 
sól gruboziarnista 

Masło posiekać razem z mąką, dodać rozdrobniony widelcem twaróg oraz proszek do pieczenia. Zagnieść miękkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm i wyciąć krążki o średnicy 4-5cm (np. kieliszkiem do wina). Pogacse ułożyć na blasze w kilkucentymetrowych odstępach, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem startym na tarce o małch oczkach i gruboziarnistą solą. 
Piec w 200 stopniach przez około 15 minut, aż zrobią się złociste. 


(przepis z magazynu „Kuchnia” z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Świetne ;) prosty sposób na przekąskę tak naprawdę do wszystkiego zarówno do obiadu, szkoły czy nawet po lekkiej modyfikacji na słodko, zresztą teraz łączenie smaków jest bardzo na czasie ;)
    Pozdrawiam i owocnego weekendu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W linku odsyłającym do ''stony głównej ''oraz do strony ''współpraca'' - brakuje literki ''ó''

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne ... (przepis przeczytalam wczesniej ale zrobilam je dopiero dzisiaj) serdecznie dziekuje za przepis ...

    ps.podalam je do czerwonego barszczu ...
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
  4. http://digotuje.blogspot.com/2016/05/pogacze-twarogowe-z-zotym-serem.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Nie mieszkam w PL i nie mam dostepu do twarogu,ale w Lidlu jest QUARK,czy moge zastapic twarog quarkiem? (quark jet rzadszy troche)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie moj komentarz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz jest, przez weekend niestety nie miałam czasu zatwierdzać komentarzy a robię to po to, by żadne pytanie mi nie umknęło.
      Nigdy nie używałam sera quark, ale myślę, że można spróbować. Proponuję dodać nieco mniej tego serka, jakieś 170-180 g, a jeżeli ciasto mimo to będzie zbyt kleiste, można dodać trochę więcej mąki.

      Usuń