Pogacse z ciasta twarogowego
Pogacze, a właściwie pogacse, to węgierskie mini-bułeczki, które najczęściej podawane są jako przekąska do wina lub piwa, ale mogą być także fajnym dodatkiem do zupy. Przepisów na pogasce jest nieskończenie wiele. Najpopularniejsze są te z ciasta drożdżowego, ale spotkać można również wersje twarogowe, z boczkiem, z żółtym serem, ze skwarkami, z ziemniakami, z szynką, z orzechami...
Jako pierwszy wypróbowałam przepis na pogacze z ciasta twarogowego. Ciasto to do tej pory znałam jedynie ze słodkich wypieków (np. ciastka z jabłkami), jak się jednak okazało, w słonych wypiekach wypada wcale nie gorzej. Pogacse wszyły bardzo smaczne, a w przyszłości wypróbuję także inne ich wersje :)
POGACZE Z CIASTA TWAROGOWEGO
200g mąki + trochę do podsypania,
200g twarogu,
150g masła,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
100g startego sera żółtego,
sól gruboziarnista
Masło posiekać razem z mąką, dodać rozdrobniony widelcem twaróg oraz proszek do pieczenia. Zagnieść miękkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm i wyciąć krążki o średnicy 4-5cm (np. kieliszkiem do wina). Pogacse ułożyć na blasze w kilkucentymetrowych odstępach, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem startym na tarce o małch oczkach i gruboziarnistą solą.
Piec w 200 stopniach przez około 15 minut, aż zrobią się złociste.
(przepis z magazynu „Kuchnia” z moimi małymi zmianami)
8 komentarze
Świetne ;) prosty sposób na przekąskę tak naprawdę do wszystkiego zarówno do obiadu, szkoły czy nawet po lekkiej modyfikacji na słodko, zresztą teraz łączenie smaków jest bardzo na czasie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i owocnego weekendu ;)
W linku odsyłającym do ''stony głównej ''oraz do strony ''współpraca'' - brakuje literki ''ó''
OdpowiedzUsuńU mnie wyświetla się prawidłowo...
Usuńprzepyszne ... (przepis przeczytalam wczesniej ale zrobilam je dopiero dzisiaj) serdecznie dziekuje za przepis ...
OdpowiedzUsuńps.podalam je do czerwonego barszczu ...
Alicja
http://digotuje.blogspot.com/2016/05/pogacze-twarogowe-z-zotym-serem.html
OdpowiedzUsuńWitam. Nie mieszkam w PL i nie mam dostepu do twarogu,ale w Lidlu jest QUARK,czy moge zastapic twarog quarkiem? (quark jet rzadszy troche)
OdpowiedzUsuńGdzie moj komentarz?
OdpowiedzUsuńKomentarz jest, przez weekend niestety nie miałam czasu zatwierdzać komentarzy a robię to po to, by żadne pytanie mi nie umknęło.
UsuńNigdy nie używałam sera quark, ale myślę, że można spróbować. Proponuję dodać nieco mniej tego serka, jakieś 170-180 g, a jeżeli ciasto mimo to będzie zbyt kleiste, można dodać trochę więcej mąki.