Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szaszłyki z wątróbki

By 10:10 , , ,

Rzadko jadam wątróbkę, choć ostatnio coraz bardziej się do niej przekonuję. Szaszłyki z wykorzystaniem tego rodzaju mięsa są dość nietuzinkową propozycją, ale bardzo smakowitą. Oboje z M. byliśmy pozytywnie zaskoczeni, że są tak dobre. Warto spróbować :) 

Photobucket 

SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKI 
(4 porcje) 
600-700g wątróbek drobiowych, 
ok. 150g wędzonego boczku w cienkich plasterkach, 
¼ szklanki czerwonego wina, 
1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej), 
sól i pieprz, 
olej 

Wątróbkę umyć, wymieszać w misce z winem i musztardą. Odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie nabić na patyczki do szaszłyków na zmianę z kawałkami boczku. Oprószyć solą i pieprzem. Szaszłyki upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej. Można je również posmarować olejem i upiec w piekarniku. Podawać z surówką. 


(przepis z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami) 

 Grillowanie 2014

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ale super pomysł! A ja uwielbiam wątróbkę :D Pysznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wątróbka w winie... super pomysł!

    OdpowiedzUsuń