Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa kalafiorowa

By 10:15 , , , , , ,

Na zupę kalafiorową miałam smaka od dłuższego już czasu. Prostą, swojską i domową :) Nie jadłam jej od bardzo dawna i pewnie dlatego tak mi się do niej stęskniło ;) Taką zupę latem mogę zjeść nawet z dokładką ;)

Photobucket 

ZUPA KALAFIOROWA 
(4 porcje)
½ dużego kalafiora, 
1 duża lub 2 małe marchewki, 
1 korzeń pietruszki, 
½ cebuli, 
2 średnie ziemniaki, 
4 łyżki drobnego makaronu (np. małe muszelki albo łazanki, u mnie makaron w kształcie ziarenek ryżu), 
5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego, 
50ml śmietanki 18% (z kartonika), 
1 łyżka masła, 
sól i pieprz, 
świeży koperek 

Cebulę posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w ćwierćplasterki. Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na malutkie różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. 
W garnku stopić masło. Wrzucić cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wszystko podsmażać na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodać kalafior i wlać bulion. Gotować 15-20 minut. Dodać makaron i gotować aż będzie miękki (w zależności od czasu podanego na opakowaniu). Zupę doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wlać śmietankę, wymieszać. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Bardzo lubię taką zupę, zwłaszcza wiosną i latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała! Uwielbiam taką.:)
    Milego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczna :) idealna dla bolącego gardła :)

    OdpowiedzUsuń