Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chaczapuri megruli

By 10:10 , , ,

Kiedy niespełna rok temu pierwszy raz piekłam chaczapuri adżarskie, napisałam dość obszerną notkę o tym, jak ważne miejsce w sercu Gruzinów zajmuje chaczapuri oraz kilka wskazówek, jak zabrać się za wypiekanie tego serowego placka. 
Jak już wspominałam, praktycznie każdy region Gruzji ma swoją odmianę chaczapuri. Ten, który prezentuję dzisiaj, pochodzi z Megrelii – regionu położonego w zachodniej części kraju. Megruli to chyba najczęściej spotykany typ chaczapuri. Na pewno każdemu z Was od razu skojarzy się z pizzą, z tą różnicą, że w chaczapuri nie ma sosu, warzyw i innych dodatków. Jest za to podwójnie serowe, więc dla wszystkich seromaniaków jest to prawdziwa uczta ;) 
Do wypieku chaczapuri Gruzini używają lokalnych odmian sera, zbliżonych smakiem do naszego bundzu. Jeśli kupno bundzu okaże się zbyt problematyczne, można użyć mozzarelli i sera typu feta wymieszanych w proporcji mniej więcej pół na pół. Ja tak postąpiłam tym razem i przyznam, że chaczapuri smakiem zbliżone było do tego, który jadłam w Gruzji. Różnica była niestety taka, że ser w oryginalnym placku bardziej się ciągnął. Nic to, i tak ze smakiem pochłonęliśmy (w 4 osoby) wszystko co do okruszka ;) 

Photobucket 

CHACZAPURI MEGRULI 
(2 sztuki) 
400g mąki, 
15g świeżych drożdży, 
3 solidne łyżki jogurtu, 
ok. 150ml ciepłej wody, 
1 płaska łyżeczka cukru, 
1 płaska łyżeczka soli, 
5 łyżek oleju, 
1 żółtko, 
2 kulki mozzarelli, 
1 opakowanie (270g) sera typu feta 

 Drożdże wkruszyć do miseczki, posypać cukrem a po chwili wymieszać, dodając łyżkę mąki i ok. 50ml wody. Odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. 
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jogurt, zaczyn i resztę wody oraz 3 łyżki oleju. Zagnieść i wyrobić miękkie, gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. W razie potrzeby dolać jeszcze nieco wody. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. 
Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pokruszoną fetą. 
Piekarnik nagrzać do maksymalnej możliwej temperatury (250 stopni) 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować jedną porcję ciasta, tworząc placek grubości ok. 1,5cm (nie musi być idealnie okrągły). Na środek nałożyć ¼ sera. Brzegi ciasta unieść do góry, połączyć i dokładnie zalepić, tworząc szczelną „sakiewkę”. Następnie dłońmi delikatnie spłaszczyć „sakiewkę”, obrócić łączeniem na dół i rozwałkować, tworząc okrągły placek grubości ok. 2cm. Ostrożnie przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepać z 2 łyzkami oleju i 2 łyżkami wody. Posmarować całe chaczapuri. Na wierzchu posypać ¼ sera. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, aż chaczapuri będzie złociste. 
Analogicznie postąpić z drugą częścią ciasta i pozostałym serem, robiąc drugie chaczapuri. 

Podawać od razu po upieczeniu :) 

Kuchnia gruzińska 2014

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Witam w akcji. Świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi ślinka cieknie! Uwielbiam chaczapuri i bardzo się cieszę, że w pobliżu mam wspaniałą restaurację gruzińską. Kuchnia gruzińska jest niesamowita.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam chaczapuri, inne ale pyszne było:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie bardzo smaczne.

    Zrobiłem wariację tej potrawy - dla leniwych. Do piwa, wina idealna przekąska
    Ciasto do pizzy- gotowy zwijany blat.

    Nadzienie u mnie warstwa wierzchnia:
    ser biały 200 g
    ser grecki 300 g
    trochę kefiru - masa serowa powinna być raczej gęsta
    przyprawy: kminek mielony, pieprz czarny, papryka czerwona mielona ostra, oregano, bazylia, sól - wszystkie przyprawy na oko wg uznania. Ja lubię bardziej pikantne.

    Ciasto na blachę, posmarowane tą serową pastą dość grubo, na to cebula czerwona pokrojona w półtalarki.
    Pieczenie w temp 220 C jakieś 20 minut. Chodzi o to aby spód się upiekł.

    Pzdr
    Michał

    OdpowiedzUsuń