Obsługiwane przez usługę Blogger.

Panzanella

By 16:40 , ,

Panzanella to jedna z najpopularniejszych włoskich sałatek. Występuje w wielu wersjach, ale wspólną cechą są zawsze pomidory i kawałki ciabatty. Oczywiście powstało mnóstwo wersji tej sałatki z najróżniejszymi dodatkowymi składnikami, od ogórków i cebuli począwszy, na tuńczyku i jajkach skończywszy. Moja wersja jest dość 'wypasiona', bo zawiera m.in. fasolę i awokado, a występującą w tradycyjnym przepisie czerstwą ciabattę zastąpiłam zapieczoną na chrupiąco w oliwie czosnkowej. Dzięki tym składnikom jest nie tylko kolorowa, ale także sycąca i bardzo smaczna :) 

Photobucket 

PANZANELLA 
½ bochenka ciabatty (kupionej lub własnego wypieku) lub podobnego chleba, 
2 ząbki czosnku, 
4 łyżki oliwy, 
250g pomidorków koktajlowych, 
1 duża, żółta papryka, 
1 długi ogórek, 
1 dojrzałe awokado, 
2 łyżki kaparów, 
1 puszka białej fasoli cannellini, 
garść listków bazylii 

pomidorowy winegret: 
100ml soku pomidorowego, 
3 łyżki octu z czerwonego wina, 
4 łyżki oliwy, 
sól i pieprz 


Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Chleb pokroić w grubą kostkę. Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć z oliwą, dodać chleb i wymieszać. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, tak by kostki chleba były w jednej warstwie. Piec ok. 10-12 minut, aż pieczywo lekko się zrumieni. 
W tym czasie pomidorki przekroić na połówki, obrane awokado i oczyszczona z nasion paprykę pokroić w kostkę a ogórka w plasterki. Fasolę przelać wodą na sitku i osączyć. 
Przygotować sos: Sok pomidorowy, ocet i oliwę dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli i pieprzu. 
Pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać awokado, fasolę, kapary i posiekaną bazylię. Dodać chleb i delikatnie wymieszać. Na koniec polać sosem. Podawać od razu. 


(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia włoska”)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. O kurczę, jeszcze nie słyszałam o tej sałatce ;)
    Trzeba troszkę zrzucić po lecie, takie sałatki idealnie wpasowują się w moje aktualne zachcianki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, ale z ciabatką to ciężko będzie zrzucać ;)

      Usuń
  2. Każda wersja panzanelli jest pyszna, bo jak można nie kochać grzanek w sałatce:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń