Obsługiwane przez usługę Blogger.

Naleśniki Hortobágy

By 10:20 , ,

Wiele krajów na świecie szczyci się swoją popisową recepturą na wyjątkowe naleśniki. Węgrzy mają dwa takie przepisy: są to słodkie naleśniki a la Gundel i wytrawne Hortobágy. Te drugie pochodzą z rejonu Hortobágy - największego obszaru stepowego w zachodniej Europie. Naleśniki te faszerowane są posiekanym lub zmielonym gulaszem cielęcym i polane paprykowo-śmietanowym sosem. Są sycące i naprawdę pyszne. Choć ich przygotowanie jest dość pracochłonne, smak wynagradza ten trud :)


 Photobucket

NALEŚNIKI HORTOBAGY
(4 porcje)
8 naleśników (przepis podstawowy - klik!),
500g cielęciny na gulasz (użyłam pręgi),
1 duża cebula,
1 duży, dojrzały pomidor,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1-2 łyżki pasty paprykowej w tubce (opcjonalnie),
300ml śmietany 12% lub 18%,
2 łyżeczki mąki,
sól i pieprz,
1 łyżka smalcu

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać smalec i wrzucić mięso i cebulę. Smażyć, a gdy mięso się zetnie, zdjąć z ognia i wsypać słodką i ostrą paprykę w proszku. Wymieszać, postawić znowu na ogniu i wlać ok. 150ml wody. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (ok. 45 minut).
Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa na mniej więcej 15 minut przed końcem gotowania.
Miękkie mięso wyjąć łyżką cedzakową, a sos zlać osobno. Mięso posiekać lub zmielić i wrzucić z powrotem na patelnię. Wlać połowę sosu z duszenia i 1-2 łyżki śmietany. Doprowadzić do wrzenia i dusić, mieszając, jeszcze około 10 minut na małym ogniu.
Na każdego naleśnika nałożyć kopiastą porcję mięsa i zwinąć. Ułożyć naleśniki w żaroodpornym naczyniu i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z mąką, dolać resztę sosu z duszenia mięsa i mieszając, gotować kilka minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sitko. Dodać pastę paprykową lub doprawić solą i pieprzem, by sos był bardziej wyrazisty w smaku. Naleśniki polać sosem i od razu podawać. 


(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego" z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Świetnie wyglądają i jestem pewna, że były przepyszne !

    OdpowiedzUsuń