Deser z Broadway'u
Do zrobienia tego deseru skusiła mnie jego nazwa, choć niestety nie wiem, skąd dokładnie ona się wzięła :) Nie da się jednak zaprzeczyć, że jest to fantastyczny pomysł na elegancki deser z użyciem najzwyklejszej babki piaskowej :) Oczywiście sama babka nie wystarczy, należy jeszcze włożyć nieco wysiłku w przygotowanie sosu angielskiego i malinowego, ale tak naprawdę oba sosy można zrobić na przykład poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Wówczas samo przygotowanie deseru zajmie nam dosłownie chwilkę.
A smak – któż nie lubi połączenia malin, sosu waniliowego i lodów?... ;)
DESER Z BROADWAY'U
(4 porcje)
4 plastry jasnego ciasta (np. babki piaskowej)
sos angielski:
3 żółtka,
200ml mleka 3,2%,
1 czubata łyżka cukru,
1 łyżka cukru z wanilią (np. domowej roboty)
ponadto:
3 szklanki malin,
garść jeżyn,
2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
4 gałki lodów waniliowych,
cukier puder do posypania,
listki mięty do dekoracji
Sos waniliowy: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Mleko zagotować i wrzące wlać do żółtek, intensywnie mieszając. Następnie całość postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa nieco zgęstnieje (około 3 minuty). Masa powinna być bardzo ciepła, ale nie wolno jej zagotować i dopuścić do ścięcia się żółtek. Gotowy krem odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Sos malinowy: Połowę malin zmiksować blenderem, przelać do rondla, dodać syrop klonowy lub miód i gotować około 2 minuty. Następnie przecedzić przez sitko i wystudzić.
Położyć kawałek ciasta na każdym z czterech talerzy. Z jednej strony polać ciasto sosem malinowym, a z drugiej waniliowym. Na kawału ciasta umieścić gałkę lodów i udekorować malinami i jeżynami. Lekko posypać cukrem pudrem każdą porcję, udekorować miętą i od razu podawać.
(przepis z książki P. Martina „Sztuka gotowania na co dzień”)
2 komentarze
Wspaniale się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Coś pysznego! Wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń