Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak czkmeruli

By 11:40 , ,

Kurczak czkmeruli nie jest tak popularną gruzińską potrawą jak chaczapuri czy chinkali, ale będąc w Gruzji, widywałam go czasem w restauracyjnych kartach dań. Niestety jakoś tak się złożyło, że nie miałam okazji go spróbować. Trochę szkoda, jednak nic straconego – przepis nie jest trudny, więc można zrobić go samemu w domu. Ja dodatkowo doprawiłam go najpopularniejszymi gruzińskimi przyprawami – solą swańską i adżiką w proszku. Jeśli nie macie dostępu do tych przypraw, użyjcie po prostu soli ziołowej i ostrej papryki. W tej potrawie i tak najważniejszy jest czosnek i śmietanowy sos ;) 

 

KURCZAK CZKMERULI 
1 mały kurczak, 
5 ząbków czosnku, 
2 łyżeczki soli swańskiej lub soli ziołowej, 
1 łyżeczka przyprawy adżika lub szczypta ostrej papryki w proszku, 
250ml kwaśnej śmietany 18%, 
250ml śmietanki 18% do sosów (z kartonika), 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry,
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonych pędów cebulki dymki,
sól i pieprz, 
4 łyżki oliwy, 
klarowane masło lub olej do smażenia 

Kurczaka umyć, odciąć szyję i kuper. Ostrym nożem przeciąć tuszkę wzdłuż kręgosłupa i mocno dociskając, rozpłaszczyć. Odciąć zbędne skrawki skóry i tłuszczu. 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z solą swańską (lub ziołową), adżiką (lub ostrą papryką), oliwą oraz połową posiekanej zieleniny. Powstałą mieszanką natrzeć tuszkę z obu stron, umieścić w misce i wstawić do lodówki na całą noc. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła lub nieco oleju. Położyć tuszkę piersiami do góry. Ciężkim garnkem docisnąć tuszkę do patelni (do garnka można nalać wody, tak by naprawdę mocno dociskał mięso). Smażyć na niezbyt dużym ogniu przez 20 minut. Następnie obrócić tuszkę na drugą stronę, docisnąć garnkiem i smażyć na małym ogniu przez 30 minut. 
Obie śmietany wymieszać razem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drugą połowę ziół oraz sól i pieprz do smaku. Zdjąć garnek obciążający kurczaka i polać mięso śmietanowym sosem. Dusić jeszcze chwilę, aby sos się zagrzał, jednak nie dopuścić do wrzenia. 


(na podstawie przepisów z kilku różnych stron www) 

Kuchnia gruzińska 2014

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Świetny przepis :) Dziękujemy za udział w akcji!

    http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam czkmeruli w Gruzji, jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń