Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak cacciatore

By 10:15 , , ,

Pollo alla cacciatore oznacza dosłownie „kurczak po myśliwsku”. Jest to dość znana potrawa kuchni włoskiej (choć, oczywiście, nie aż tak jak pizza czy lasagne) ;) 
W większości przepisów używa się całej tuszki kurczaka podzielonej na kawałki. Popularna jest także wersja z mięsem królika (coniglio alla cacciatore). Podstawą sosu są pomidory, cebula, czosnek i zioła. Często dodaje się także paprykę, oliwki i wino. Przepisy na kurczaka cacciatore różnią się także w zależności od regionu – na północy Włoch zwykle używa się białego wina, na południu czerwonego. Niektóre wersje zawierają także grzyby. 
Ja swojego kurczaka przygotowałam według przepisu wykorzystującego same piersi i sporą ilość warzyw. Aromatyczny, pomidorowy sos wspaniale pasował do makaronu spaghetti, który podałam jako dodatek.

 Photobucket 

KURCZAK CACCIATORE 
(2 porcje) 
2 nieduże filety z piersi kurczaka, 
1 łyżka mąki, 
2 cebulki szalotki, 
250g dojrzałych, 
mięsistych pomidorów, 
½ zielonej papryki, 
2 łyżki czarnych oliwek, 
4 średnie pieczarki, 
1 duży ząbek czosnku, 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
½ szklanki białego wina, 
1 łyżeczka posiekanej, 
świeżej bazylii (lub szczypta suszonej), 
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano (lub szczypta suszonego), 
kilka igiełek świeżego rozmarynu,
sól i pieprz, 
oliwa,
150g makaronu spaghetti albo linguine 

Szalotki pokroić na ćwiartki, czosnek na plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki. 
 Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Filety obtoczyć w mące i zrumienić na oliwie z obu stron. Wyjąć i odłożyć na talerz, zmniejszyć ogień, a na patelnię wrzucić cebulę i czosnek. Gdy cebula lekko się zrumieni, dodać paprykę i pokrojone pieczarki. Podsmażać razem kilka minut. Oprószyć mąką, która została po obtoczeniu kurczaka. Wlać wino i dodać pomidory. Podlać odrobiną wody. Dodać oregano, bazylię, rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Zagotować i dodać kurczaka. Dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodać oliwki, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wrzucić na patelnię. Wymieszać z sosem. 
Przed podaniem potrawę można posypać natką pietruszki lub bazylią. 


(na podstawie przepisu z książki F. Bodoni "Mamma Mia. Domowa kuchnia włoska")

 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. idealny! chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedyś, lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja miałam okazję przygotować królika po myśliwsku w czasie lekcji gotowania w Toskanii - dusił się z winem (czerwonym Chianti), warzywami i pomidorkami koktajlowymi. Twoja wersja wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno miałam zrobić to danie, pyszności:)

    lekcjekwuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń