Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tiramisu (klasyczne)

By 17:20 ,

W sumie jest to dość dziwne – niebawem blog będzie obchodził swoje piąte urodziny, a dopiero teraz wstawiam przepis na mój naj, naj, najulubieńszy deser ;) Tak, moi dordzy – tiramisu to coś, za co dałabym się pokroić! ;)
I pomyśleć, że moje pierwsze tiramisu wykonałam mając -naście lat... z proszku. Złe nie było, ale jego smak miał niewiele wspólnego z prawdziwym tiramisu. Z mascarpone. I nasączonych kawą biszkoptów, które perfekcyjnie przełamują słodycz masy.
Ano właśnie. Zadziwiają mnie kłótnie na polskich forach, który przepis jest bardziej włoski – z dodatkiem jajek, samych żółtek czy bitej śmietany. Bawi mnie, gdy Polacy próbują być bardziej włoscy od samych Włochów. A przecież Włosi też robią tiramisu różnie. Jedni dodają jajka, a inni bitą śmietanę. I tyle. Tak jak w Polsce różnie robimy nasze rodzime potrawy. Po co więc te kłótnie?
Najważniejsze, by w tiramisu nie było żelatyny – to nie ptasie mleczko. Niedozwolone są również inne zamienniki mascarpone, bo żaden inny serek nie da nam tego efektu. Na szczęście mascarpone często można zakupić już nawet w średnio zaopatrzonym, przeciętnym markecie.
 Ja lubię tiramisu zarówno z jajkami, jak i bitą śmietaną. Obie wersje minimalnie się różnią smakiem, ale obie są pyszne.
Tym razem podaję przepis na wersję jajeczną. I obiecuję, że wersja śmietanowa również pojawi się na blogu :)

 Photobucket 

TIRAMISU 
(8-10 porcji)
500g serka mascarpone, 
4 jajka (jeśli są bardzo duże, to wystarczą 3), 
10 łyżek cukru pudru, 
300ml mocnej, dobrej kawy, 
50ml amaretto (ewentualnie rumu), 
2 paczki podłużnych biszkoptów, 
2 łyżki kakao 

Zaparzoną kawę wystudzić i dolać amaretto. 
Jajka dokładnie umyć w gorącej wodzie, można je także zanurzyć na kilka sekund we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą, gęstą i jasną masę. Dodać mascarpone i połączyć, miksując na najniższych obrotach miksera. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ubijać, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Połowę piany dodać do masy i wymieszać trzepaczką. Dodać pozostałą pianę i tak samo połączyć, delikatnie mieszając. 
Kawę z amaretto przelać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać w kawie – niezbyt długo, tak by nasiąkły tylko z wierzchu. Układać w formie o wymiarach około 25 x 25cm, tak by utworzyły jedną warstwę. Posmarować połową masy serowej. Ułożyć drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i przykryć resztą masy. Wierzch wyrównać. Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc (wg mnie tiramisu najlepiej smakuje dobę po zrobieniu).
Przed podzieleniem na porcje posypać kakao. 

Tiramisu na sto sposobów

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Oj, tiramisu kocham miłością wielką! Najlepszy deser świata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To również mój ulubiony deser. Dawno go nie robiłam. Kusisz, oj kusisz :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam tiramisu i też dotychczas jeszcze nie zamieściłam na stronie przepisu na jego klasyczną wersję. ;) Ale mam za to tort tiramisu! ;) U mnie w domu ten deser robimy bez jajek, osobiście wersja śmietanowa bardzo mi odpowiada i nie mam kompleksu, by miało być za mało "włoskie" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam tiramisu, jakoś mnie łapały obawy przed spartaczeniem sprawy, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka zawsze sie obroni, tiramisu pierwsza klasa!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tiramisu jest ulubionym deserem mojego Męża i był przeszczęśliwy, gdy nauczył się go robić w Toskanii w czasie lekcji gotowania. Tamto tiramisu było niebiańskie. Wcześniej jadaliśmy tiramisu naszych Mam, takie z przepisu z serka mascarpone i ono też było przepyszne. Zatem jest wiele wersji, a i tak są pyszne:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Możesz podać orientacyjne wymiary formy w której robiłaś to tiramisu? Wypróbuję przepis na dniach bo brzmi super :)
    a.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane w przepisie "Układać w formie o wymiarach około 25 x 25cm" :)

      Usuń
  8. Smak tiramisu (tego prawdziwego, klasycznego) poznałam niedawno i od razu pokochałam. Teraz szukam idealnego przepisu, żeby samodzielnie przyrządzić ten deser. Opcja rumowa kusi! :)

    OdpowiedzUsuń