Ryż z malinami
Prosty smak dzieciństwa i domu. Obiad na słodko. Aromatyczne maliny prosto z ogródka, śmietana i ryż. Smaczne także w wersji z makaronem. Albo innymi owocami, na przykład truskawkami lub jagodami.
Banalne? Może i tak, ale banały też mogą być piękne :)
RYŻ Z MALINAMI
(2 porcje)
150g ryżu (używam jaśminowego),
ok. 400ml mleka,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka cukru z wanilią,
2 łyżeczki cukru,
½ szklanki śmietany 12%,
1 szklanka malin
W garnku o grubym dnie stopić masło, wsypać ryż i podsmażać na niewielkim ogniu, mieszając, przez około minutę. Wlać mleko,dodać cukier z wanilią, przykryć i gotować, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. W razie potrzeby dolać więcej mleka. Połowę malin rozgnieść z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę wymieszać z drugą łyżeczką cukru. Ugotowany, ciepły ryż polać śmietaną, sosem malinowym i udekorować całymi malinami.
3 komentarze
takie pyszności robiła mi mama, jak byłam mała- super ;)
OdpowiedzUsuńTo jest danie proste i genialne, coś jak kasza manna z sokiem malinowym, tylko lepsze :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda pysznie :) Obserwuję i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń