Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryż z malinami

By 17:10 , , , , , ,

Prosty smak dzieciństwa i domu. Obiad na słodko. Aromatyczne maliny prosto z ogródka, śmietana i ryż. Smaczne także w wersji z makaronem. Albo innymi owocami, na przykład truskawkami lub jagodami. Banalne? Może i tak, ale banały też mogą być piękne :) 

 

RYŻ Z MALINAMI 
(2 porcje) 
150g ryżu (używam jaśminowego), 
ok. 400ml mleka, 
1 łyżeczka masła, 
1 łyżka cukru z wanilią, 
2 łyżeczki cukru, 
½ szklanki śmietany 12%, 
1 szklanka malin 

W garnku o grubym dnie stopić masło, wsypać ryż i podsmażać na niewielkim ogniu, mieszając, przez około minutę. Wlać mleko,dodać cukier z wanilią, przykryć i gotować, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki. W razie potrzeby dolać więcej mleka. Połowę malin rozgnieść z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę wymieszać z drugą łyżeczką cukru. Ugotowany, ciepły ryż polać śmietaną, sosem malinowym i udekorować całymi malinami. 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. takie pyszności robiła mi mama, jak byłam mała- super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest danie proste i genialne, coś jak kasza manna z sokiem malinowym, tylko lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wygląda pysznie :) Obserwuję i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń