Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto piaskowe

By 16:10 , , , ,

Ciasto piaskowe pewnie kojarzy się wielu osobom przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, ale jest tak szybkie do zrobienia i smaczne w swojej prostocie, że wcale nie trzeba specjalnej okazji, by je zrobić. Swoją charakterystyczną, sypką strukturę zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. 
Ciasto piaskowe można przygotować w trzech wersjach: jasnej, ciemnej z dodatkiem kakao oraz dwukolorowej z „łatką” kakaowego ciasta. Ciasto piaskowe jest na tyle uniwersalne, że może stanowić bazę niektórych deserów, o czym przekonacie się już niebawem ;) 

Photobucket 

CIASTO PIASKOWE (PRZEPIS PODSTAWOWY) 
4 jajka, 
1 szklanka mąki pszennej, 
½ szklanki mąki ziemniaczanej, 
2/3 szklanki cukru, 
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
150g masła (ewentualnie margaryny), 
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem), 
cukier puder do posypania 

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Masło stopić i gorące wlać do ciasta, ponownie krótko zmiksować, do momentu aż ciasto będzie jednolite. 
Podłużną foremkę o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. 
Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. 

Propozycja podania: deser z Broadway'u


WERSJA KAKAOWA 
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao (z lekkim czubkiem). Dodać do masy jajecznej, wlać 2-3 łyżki mleka i zmiksować. Dalej postępować analogicznie jak powyżej. 

Propozycja podania: zimowy deser a la tiramisu 


WERSJA CZARNO-BIAŁA (Z ŁATKĄ) 
Przygotować ciasto według przepisu podstawowego, a następnie podzielić na dwie części – jedną nieco mniejszą niż druga. Do mniejszej części dodać 1 łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Do formy wylać najpierw ciasto jasne, a później ciemne. Piec jak w przepisie podstawowym. 

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wstyd się przyznać, ale sama jeszcze nie robiłam takiego ciasta, muszę wypróbować:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! od razu jak zobaczyłam ten przepis pobiegłam po masło i zakasałam rękawy ;)
    Ciasto już zrobione, w sumie ostały się same resztki !!
    Kocham ten przepis , pozdrawiam najcieplej!

    http://cherry-mug.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis, zawsze się udaje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota,robi się szybko a jeszcze szybciej zjada fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło pyszne, robi się ekspresowo :) Polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń