Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe pewnie kojarzy się wielu osobom przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi, ale jest tak szybkie do zrobienia i smaczne w swojej prostocie, że wcale nie trzeba specjalnej okazji, by je zrobić. Swoją charakterystyczną, sypką strukturę zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej.
Ciasto piaskowe można przygotować w trzech wersjach: jasnej, ciemnej z dodatkiem kakao oraz dwukolorowej z „łatką” kakaowego ciasta.
Ciasto piaskowe jest na tyle uniwersalne, że może stanowić bazę niektórych deserów, o czym przekonacie się już niebawem ;)
CIASTO PIASKOWE (PRZEPIS PODSTAWOWY)
4 jajka,
1 szklanka mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2/3 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
150g masła (ewentualnie margaryny),
1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem),
cukier puder do posypania
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Masło stopić i gorące wlać do ciasta, ponownie krótko zmiksować, do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Podłużną foremkę o wymiarach 11 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po wystudzeniu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Propozycja podania: deser z Broadway'u
ciasto piaskowe kakaowe / babka piaskowa z kakao |
WERSJA KAKAOWA
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao (z lekkim czubkiem). Dodać do masy jajecznej, wlać 3-4 łyżki mleka i zmiksować. Dalej postępować analogicznie jak powyżej.
Propozycja podania: zimowy deser a la tiramisu
WERSJA CZARNO-BIAŁA (Z ŁATKĄ)
Przygotować ciasto według przepisu podstawowego, a następnie podzielić na dwie części – jedną nieco mniejszą niż druga. Do mniejszej części dodać 1 łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Do formy wylać najpierw ciasto jasne, a później ciemne. Piec jak w przepisie podstawowym.
6 komentarze
Bardzo takie lubie
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale sama jeszcze nie robiłam takiego ciasta, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Cudo! od razu jak zobaczyłam ten przepis pobiegłam po masło i zakasałam rękawy ;)
OdpowiedzUsuńCiasto już zrobione, w sumie ostały się same resztki !!
Kocham ten przepis , pozdrawiam najcieplej!
http://cherry-mug.blogspot.com/
super przepis, zawsze się udaje!
OdpowiedzUsuńPychota,robi się szybko a jeszcze szybciej zjada fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne, robi się ekspresowo :) Polecam przepis :)
OdpowiedzUsuń