Obsługiwane przez usługę Blogger.

Körözött

By 13:22 , , , , ,

Körözött to popularny na Węgrzech miękki ser z mleka owczego, przypominający naszą bryndzę. Jest to również nazwa pasty robionej na bazie tegoż sera. Pasta ta zawiera dużą ilość papryki w proszku, co jest widoczne jak i wyczuwalne w smaku ;) Jest uniwersalnym smarowidłem na kanapki i przeróżne zakąski, może być także smacznym dipem do warzyw pokrojonych w słupki. 
Warto wypróbować :) 

Photobucket 

KOROZOTT 
150g bryndzy, 
150g półtłustego twarogu, 
ok. 3 łyżki śmietany 12%,
2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
szczypta ostrej papryki w proszku, 
½ małej cebuli, 
1 ząbek czosnku, 
szczypta mielonego kminku, 
sól i pieprz 

Cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Twaróg rozetrzeć widelcem, dodać bryndzę, cebulę, czosnek, paprykę w proszku, kminek i tyle śmietany, aby pasta miała optymalną konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze