Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paluszki z kurczaka w cieście piwnym

By 10:15 , , , ,

Pyszny pomysł na obiad albo gorącą przekąskę do piwa. Niezdrowe i tuczące, ale raz na ruski rok można sobie pofolgować. My skonsumowaliśmy te paluszki razem z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i dużą ilością surówki, więc nie było tak znowu najgorzej ;) A za to jak smakowicie! :) 

Photobucket 

PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE PIWNYM 
(4 porcje) 
2 duże filety z piersi kurczaka, 
1 szklanka mąki, 
1 szklanka piwa, 
1 jajko, 
sól, 
1 łyżka sosu Worcestershire*, 
kilka kropli sosu tabasco*, 
olej do smażenia 

Wsypać mąkę do miski. Dodać szczyptę soli, jajko i piwo. Wszystko zmiksować lub wymieszać trzepaczką na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na paski. Wymieszać z sosem Worcester i tabasco. Odstawić na około 30 minut. 
W rondlu rozgrzać sporą ilość oleju. Kawałki kurczaka zanurzać w cieście i kłaść na olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez około 7 minut, aż ciasto będzie rumiane, a kurczak w środku wysmażony. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. 

* zamiast tych składników kurczaka można doprawić dowolnymi, ulubionymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi, papryką w proszku, curry itp.)


(przepis z książki P. Martina „Sztuka gotowania na co dzień”) 

Tydzień z piwem w tle

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. W takim cieście jeszcze nie robiłam kurczaka, muszę wypróbować:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń