Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ribollita

By 10:15 , , , , ,

Ribollita to zupa charakterystyczna dla rejonu Toskanii. Choć jej nazwa budzi skojarzenia z rybą, jest to zupa w stu procentach warzywna ;) I choć poszczególne przepisy różnią się niektórymi składnikami, to jednak podstawa pozostaje ta sama: szatkowana kapusta cavolo nero, fasola cannellini, pomidory i pokrojony w kostkę czerstwy chleb. W naszych warunkach kapustę cavolo nero można zastąpić kapustą włoską albo jarmużem. Bez względu na to, zupa i tak wyjdzie smaczna, aromatyczna i sycąca :) 

Photobucket 

RIBOLLITA 
½ małej główki kapusty włoskiej lub 5-6 liści jarmużu, 
1 puszka białej fasoli cannellini, 
1 cebula, 
1 duża marchewka, 
2 łodygi selera naciowego, 
1 średni ziemniak, 
2 ząbki czosnku, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
1 litra bulionu warzywnego, 
2 kromki czerstwego chleba, 
szczypta chili, 
szczypta suszonego lub kilka gałązek świeżego tymianku, 
oliwa, 
sól i pieprz 

Kapustę/jarmuż pokroić w cienkie paski. Cebulę posiekać. Obraną marchew pokroić w półplasterki, a łodygi selera w plasterki. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Fasolę osączyć, połowę rozgnieść widelcem, a połowę zostawić w całości. 
W garnku podgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać seler, marchew, ziemniaka i kapustę /jarmuż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprawić tymiankiem i chili i gotować około 20 minut. Następnie dodać pomidory z puszki oraz fasolę (rozgniecioną i w całości) i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wmieszać pokrojony w kostkę chleb. 
Podawać z odrobiną oliwy extra vergine. 


(na podstawie przepisu z książki J. Olivera „Włoska wyprawa Jamiego” z moimi zmianami)

 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Łał! wygląda pysznie! jestem bardzo ciekawa jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam juz o tej zupie, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja się ostatnio zastanawiam co by tu zrobić z jarmużu. No to już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam z małymi modyfikacjami (np. użyłam tego jarmużu i wyszła rewelacyjna, dzięki :))

      Usuń
    2. Super, cieszę się, że przepis się przydał :)

      Usuń
  4. ojej, naprawdę zupa niezwykła! muszę no skoczyć po jarmuż! a może być inna biała fasola?

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam okazję próbować tę zupę będąc w Toskanii, jest pyszna:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń