Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pogacse ziemniaczane

By 19:00 , , ,

Pogacze (czy też pogacse) to charakterystyczne dla węgierskiej kuchni przekąski, które są czymś pomiędzy bułeczkami a wytrawnymi ciastkami. Pogacze najczęściej podawane są jako „poczekajki” przed głównym daniem lub jako przekąska do piwa i wina. Istnieje wiele rodzajów węgierskich pogaczy: z dodatkiem twarogu, żółtego sera, ziemniaków lub boczku... Ciasto na pogacze może zawierać drożdże lub proszek do pieczenia. Jak widzicie, nie ma reguły ;) 
Rok temu przygotowywałam pogacze z ciasta twarogowego, tym razem postanowiłam wypróbować wersję z ziemniakami. 
Razem ze mną pogacze przygotowała także Ania :) 


POGACZE ZIEMNIACZANE 
(ok. 30-35 sztuk) 
  • 300g ziemniaków, 
  • 500g mąki pszennej, 
  • 3 łyżki smalcu, 
  • 20g świeżych drożdży, 
  • 200ml mleka, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania 

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, utłuc na puree i pozostawić do lekkiego wystudzenia (tak, żeby się nie poparzyć przy wyrabianiu ciasta ;). 
Drożdże wkruszyć do kubka, dodać cukier i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Wymieszać i zostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i smalec. Rozdrobnić palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać zaczyn drożdżowy i ziemniaki. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dolać nieco więcej mleka, a jeśli zbyt kleiste – trochę mąki. Konsystencja ciasta w znacznej mierze zależy od wilgotności ziemniaków. 
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 2 cm, nożem naciąć kratkę i całą powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem. Szklanką lub kieliszkiem wyciąć krążki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż wierzch pogaczy zrobi się złocistobrązowy. 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wyglądają cudnie. Może za rok zrobię właśnie takie? Cieszę się, że dzięki Tobie zrobiłam pogacze i na pewno będę wypróbowywać też inne przepisy w przyszłości.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie myślałam, że kuchnia węgierska gustuje w takich specjałach, zawsze kojarzyła mi się wyłącznie z leczo i obfitością papryki :)

    OdpowiedzUsuń