Meksykańska potrawka z kurczaka
Dość szybka i nieskomplikowana do zrobienia potrawka z kurczaka, z dodatkiem papryki i pomidorów. Sos chipotle zaostrza danie i nadaje mu charakterystycznego, wędzonego posmaku. Niestety nie jest on łatwo dostępny w Polsce – ja zastąpiłam go sosem z puszki z papryczkami chipotle, ale tylko 1 łyżką, bo jest piekielnie ostry ;) Równie dobry efekt otrzymamy, dodając zamiast sosu nieco wędzonej papryki w proszku oraz chili lub pieprzu cayenne.
Ja w roztargnieniu pokroiłam mięso w kostkę, zamiast „poszarpać” go po ugotowaniu, ale oczywiście nie miało to wpływu na smak potrawy ;)
Do tej meksykańskiej potrawki podałam trójkolorową komosę ryżową wymieszaną z czerwonąfasolką – taki dodatek świetnie komponował się z daniem... ale tak naprawdę równie dobrze można podać po prostu ryż – i też będzie pysznie :)
MEKSYKAŃSKA POTRAWKA Z KURCZAKA PODANA Z QUINOA I FASOLĄ
(przepis na 4 porcje)
- 600g filetów z piersi kurczaka,
- 2 duże, czerwone papryki,
- 1 cebula,
- 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć 800g świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki),
- 3 łyżki pasty chipotle (można zastąpić 1 łyżeczką wędzonej papryki w proszku + ½ łyżeczki pieprzu cayenne),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz
- 150g kaszy quinoa (komosy ryżowej),
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- sól,
- świeża kolendra
Cebulę pokroić w piórka, a oczyszczone z gniazd nasiennych papryki w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę i cebulę i smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż zaczną mięknąć. Dodać pastę chipotle i smażyć kolejną minutę (jeśli zamiast pasty dodajemy paprykę w proszku, wystarczy zasmażać ją pół minuty, żeby nie zrobiła się gorzka). Dodać pomidory, ok. 300 ml wody, cukier oraz sól i pieprz do smaku Dodać mięso – powinno być całkowicie przykryte. Gotować na małym ogniu 15-20 minut, od czasu do czasu przewracając kurczaka na drugą stronę. Następnie wyjąć mięso, przełożyć na deskę do krojenia i za pomocą dwóch widelców porwać na kawałki. Wrzucić mięso z powrotem do sosu i wymieszać.
W tym samym czasie komosę ryżową dokładnie przepłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie (w ilości podanej na opakowaniu). Fasolę osączyć na sitku z zalewy i dodać do garnka z ugotowaną quinoa. Podgrzewać chwilę, aż fasolka będzie ciepła. Na koniec dodać trochę posiekanej kolendry i wymieszać. Podawać jako dodatek do potrawki.
(na podstawie przepisu z BBC GoodFood)
3 komentarze
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, bardzo smaczne :) zamiast komosy użyłam ryżu.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna .... aczkolwiek pierwsza jej wersja była niezjadliwa ... bo tak mi się pięknie przechylił pojemnik z cayenne, ze wpadło prawie 2 łyżeczki .... i niestety nie udalo się wyłowić:) .... ale już druga wersja z prawidłową ilością cayenne była super:). Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń