Obsługiwane przez usługę Blogger.

Omlet z cukinią i szynką

By 11:32 , , ,

Omlet nie są potrawą, którą robię jakoś wyjątkowo często, ale od czasu do czasu stanowią fajną śniadaniową odmianę. Ten omlet, zawierający cukinię i szynkę, jest na tyle duży i sycący, że bez problemu najedzą się nim dwie osoby. Można oczywiście rozdzielić masę jajeczną na dwie połowy i usmażyć dwa omlety na mniejszej patelni :)

Photobucket 

OMLET Z CUKINIĄ I SZYNKĄ
(przepis na 2 porcje)
  • 4 lub 5 jajek,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki mleka,
  • ok. 150g cukinii,
  • 3 plastry szynki,
  • świeża bazylia,
  • oregano albo natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka masła

Jajka zmiksować razem z mąką i mlekiem, dodając sól i pieprz do smaku. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku, dodać do masy jajecznej. Na dość dużej patelni rozgrzać masło i wylać jajka z cukinią. Na wierzchu ułożyć kawałki szynki oraz listki bazylii (albo oregano lub natki). Smażyć na średnim ogniu, początkowo mieszając drewnianą szpatułką. Gdy masa zacznie się ścinać, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i smażyć kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie prawie całkiem ścięty. Wówczas za pomocą szerokiej łopatki złożyć go na pół i pozostawić na patelni jeszcze około 15 sekund. Następnie zsunąć na talerz i od razu podawać.


(inspiracja)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze