Obsługiwane przez usługę Blogger.

Halibut a la Veracruz

By 10:40 , , ,

Veracruz to stan położony wzdłuż wschodniej linii brzegowej Meksyku, a także leżące w nim miasto o tej samej nazwie. Jak przystało na miasto portowe, sztandarową potrawą Veracruz jest oczywiście danie rybne. Rybę a la Veracruz podaje się w aromatycznym pomidorowym sosie, zawierającym oliwki, paprykę, a czasem też kapary. Użyta ryba może być praktycznie dowolna – nada się tu zarówno dorsz, lucjan lub inna ryba morska. W mojej wersji użyłam filetów halibuta, a paprykę (uprzednio upieczoną) podałam osobno. Całość smakowała naprawdę pysznie :) 

 

HALIBUT A LA VERACRUZ Z PIECZONĄ PAPRYKĄ 
(przepis na 2 porcje) 
  • 2 kawałki filetu z halibuta (po ok. 150g) lub innej morskiej ryby, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 cebulka szalotka, 
  • 1 duży ząbek czosnku, 
  • 100ml białego wytrawnego wina, 
  • 250ml przecieru pomidorowego lub zmiksowanych, mięsistych pomidorów (uprzednio pozbawionych skórki i pestek), 
  • szczypta suszonej bazylii, 
  • szczypta suszonego oregano, 
  • 2-3 łyżki zielonych lub czarnych oliwek, 
  • sól i pieprz, 
  • ćwiartka limonki lub cytryny, 
  • oliwa 

Rybę umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki. 
Paprykę w całości upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do momentu aż skórka miejscami zrobi się czarna (około 20 minut). Następnie wyjąć, włożyć do miski, a miskę szczelnie nakryć folią spożywczą. Po około 15-20 minutach zaparzoną paprykę obrać ze skórki i oczyścić z nasion, po czym pokroić w paseczki. 
Cebulkę szalotkę oraz chili (bez pestek) bardzo drobno posiekać. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulkę i smażyć na małym ogniu około minutę, a gdy się zeszkli, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili. Smażyć około pół minuty, mieszając, po czym wlać wino. Zagotować, następnie wlać przecier pomidorowy lub zmiksowane pomidory. Gotować bez przykrycia około 15 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos się zagęści. Dodać oliwki, suszoną bazylię i oregano, doprawić solą i pieprzem. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i usmażyć na niej rybę z obu stron. Na talerzach ułożyć paski papryki, następnie porcję ryby, a na wierzchu sos pomidorowy. 
Podawać z ryżem. 


(na podstawie przepisu stąd

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. zdecydowanie trafiłaś w moje gusta kulinarne, chętnie wypróbuję ten przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń