Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kalafior po grecku

By 19:00 , , , , ,

Kounoupidi Kapama to grecka potrawa w postaci kalafiora duszonego w aromatycznym pomidorowym sosie z dodatkiem cynamonu. Cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, właściwie jest to całkiem powszechny składnik. Na pewno nadaje on potrawom specyficzny smak, warto jednak przełamać swoje sceptyczne podejście i przekonać się osobiście. Nam taki pomysł na kalafiora bardzo przypadł do gustu. 
Tak przygotowanego kalafiora najczęściej podaje się na gorąco, w towarzystwie pieczywa i sera feta. Ja podałam go jako dodatek do bifteków, otrzymując grecką wersję typowo polskiego obiadu jakim jest mielone i kalafior :) 

W ramach wspólnego gotowania, kalafiora po grecku przygotowały także Martynosia, Siankoo, Chantel i Mops

Photobucket 

KALAFIOR PO GRECKU 
(przepis na 3-4 porcje) 
  • 1 główka kalafiora, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 
  • ½ laski cynamonu, 
  • 250ml przecieru pomidorowego (passaty), 
  • ¼ szklanki wody, 
  • 2-3 łyżki oliwy, 
  • sól i pieprz 

W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną cebulę. Smażyć na małym ogniu, a gdy tylko cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora. Smażyć, mieszając, około 5 minut, aż kalafior zacznie się rumienić (nie dopuścić jednak do przypalenia się cebuli!). Dodać cynamon w proszku, laskę cynamonu, wlać wodę i przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż kalafior będzie odpowiednio miękki. 


(na podstawie przepisu z tej strony)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Ja podałam go jako danie główne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mojego męża niestety by to nie przeszło ;)

      Usuń
    2. Mój o dziwo najadł się samym kalafiorem, nawet nie chciał dodatków w postaci fety i chlebka. Dzięki za wspólne pichcenie.

      Usuń