Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa a la Ujhazy

By 11:33 , , ,

Zupa a la Ujhazy to jedna z najbardziej znanych węgierskich zup. Właściwie jest to takie połączenie klasycznego drobiowego rosołu z makaronem, zupy jarzynowej i pieczarkowej ;) 
Zupa ta swoją nazwę zawdzięcza Újházi Ede, węgierskiemu aktorowi żyjącemu na przełomie XIX i XX wieku. Jest to trochę czasochłonna potrawa, ale smaczna i sycąca. Jest w niej tyle różnych składników, że z powodzeniem może stanowić cały kompletny posiłek. 

Photobucket

ZUPA A LA UJHAZY
(przepis na 5 porcji)
  • ½ kurczaka (ja użyłam tuszki bez filetów, 2 skrzydełka i 1 noga),
  • 1 porcja włoszczyzny (marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera, kawałek kapusty),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 biała, szpiczasta papryka,
  • 1 pomidor,
  • 80g pieczarek,
  • 100g zielonego groszku (może być mrożony),
  • 1 łyżeczka domowej vegety,
  • sól i pieprz,
  • ok. 250g makaronu typu krajanka,
  • natka pietruszki do posypania 

Mięso umyć, ewentualnie podzielić na mniejsze części, włożyć do dość dużego garnka i zalać zimną wodą tak, żeby był przykryty (niecałe 2 litry). Postawić na kuchence, zagotować, po czym zmniejszyć ogień do minimum. Łyżką usunąć „szumowiny” z powierzchni wody. Gotować pod przykryciem około 45 minut (w tym czasie rosół powinien tylko lekko „pyrkać”). 
Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obrać (cebulę przekroić na pół) i dodać do zupy. Dodać także kapustę, obrany i zmiażdżony nożem ząbek czosnku, oczyszczoną z gniazd nasiennych i przekrojoną na pół paprykę, pokrojonego na ćwiartki pomidora oraz domową vegetę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 15 minut, następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki oraz zielony groszek. Gotować kolejne 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
Po tym czasie ostrożnie wyjąć mięso, nieco przestudzić, usunąć kości i skórę, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, kapustę, czosnek, paprykę i pomidora wyrzucić. Marchewkę, pietruszkę i seler wyłowić i pokroić w plasterki, wrzucić z powrotem do zupy razem z pokrojonym mięsem. 
W osobnym garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i rozdzielić na talerze. Każdą porcję zalać zupą z kawałkami warzyw i mięsa. Na koniec posypać natką pietruszki


(na podstawie przepisów z kilku różnych węgierskich stron internetowych)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Faktycznie niezły miszmasz ale na pewno jest smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, jest smaczna. Robiłam ją, choć w nieco innej wersji. Dodałam ją nawet do zeszłorocznej edycji akcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa bardzo smaczna, nie znałam jej mimo , że na Węgrzech jestem częstym gościem. Polecam- Ania

    OdpowiedzUsuń