Obsługiwane przez usługę Blogger.

Węgierski chleb farmerski

By 10:04 , ,

Smaczny i nietrudny do zrobienia pszenny chleb na drożdżach. Ciasto łatwo się zagniata i nie przysparza problemów przy wyrastaniu i pieczeniu. Dodatek suszonego koperku to naprawdę fajny pomysł, dzięki temu chleb nabiera delikatnie ziołowego smaku. Zamiast całych nasion kminku (za którymi nie przepadam) dodałam tylko trochę mielonego kminku, tak żeby chleb miał tylko lekki kminkowy posmak. 

Photobucket
Węgierski chleb pszenny

WĘGIERSKI CHLEB FARMERSKI
  • 450g mąki pszennej chlebowej (używam typ 650), 
  • 20g świeżych drożdży, 
  • 275ml ciepłej wody, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 łyżki stopionego masła, 
  • kminek, 
  • suszony koperek, 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania chleba 

Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Wymieszać, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 2/3 mąki. Zmiksować (najlepiej użyć do tego celu hakowatych końcówek do ciasta drożdżowego), aż powstanie jednolite, lepkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut, aż ciasto podwoi objętość. 
Resztę mąki wymieszać z solą, 2 łyżkami koperku i 1 łyżeczką kminku. 
Do rozczynu drożdżowego wsypać mieszankę mączną, wlać masło i dokładnie wyrobić ciasto przez około 10 minut, następnie włożyć do natłuszczonej (np. olejem) miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. 
Po tym czasie ciasto na chleb znów zagnieść, uformować lekko podłużny, ale okrągły bochenek, położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć go natłuszczoną (np. posmarowaną olejem) folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut, by wyrósł. 
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kiedy się nagrzeje, bochenek odkryć, posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć kminkiem i koprem, naciąć wzdłuż na środku i wstawić chleb do piekarnika, piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20-25 minut, aż bochenek będzie mocno zarumieniony. 
Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i wystudzić na kratce. 


(na podstawie przepisu z bloga Domi w kuchni)

Photobucket
Węgierski chleb pszenny


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze