Greckie bifteki
Bifteki to pyszne greckie kotlety mielone nadziewane serem feta lub halloumi. To właśnie dzięki temu serowemu nadzieniu oraz doprawieniu mięsa miętą i oregano, bifteki smakują naprawdę wyjątkowo.
Idealnym dodatkiem do tego dania będzie dip tzatziki oraz świeża bagietka.
GRECKIE BIFTEKI
(przepis na 5-6 sztuk)
- 250g mielonej wołowiny,
- ok. 200g sera feta,
- ½ średniej, czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanej,
- świeżej mięty,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 jajko,
- ok. 2 łyżek bułki tartej,
- sól i pieprz,
- olej lub oliwa do smażenia
Mięso mielone włożyć do miski, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, oregano, miętę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić na gładką masę. Masę podzielić na 5 lub 6 części. Ser feta pokroić na 5 lub 6 podłużnych słupków. Każdą porcję mięsa rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić kawałek sera i całość zlepić, formując podłużne kotleciki.
Smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor. Aby mieć pewność, że kotleciki usmażyły się w środku, pod koniec smażenia można zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię i dusić około 10 minut.
Można też krótko obsmażyć je ze wszystkich stron na dużym ogniu, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 20 minut w 200 stopniach.
Bifteki można także posmarować oliwą i upiec na grillu na aluminiowych tackach.
2 komentarze
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńdwa dni z rzędu przygotowałam tą potrawę na obiad :) pyszna :) polecam :)
OdpowiedzUsuń