Paprykarz z kurczaka
Paprykarz z kurczaka to tradycyjna węgierska potrawka. Jak nazwa wskazuje, zawiera dużą ilość papryki – ale nie tej świeżej, tylko w proszku. Ja dodatkowo dodałam także nieco węgierskiej pasty paprykowej z tubki, która nadaje ładny kolor i świetnie podkreśla smak, ale nie jest to wcale konieczny dodatek ;)
Paprykarz z kurczaka często zawiera całe elementy wraz z kośćmi, ja natomiast zdecydowałam się na wersję, w której kości wyjmuje się z ugotowanego mięsa. Tak czy siak, paprykarz smakuje wspaniale, zwłaszcza podany z węgierskim kluseczkami nokedli :)
Jest to potrawa idealna na rozpoczęcie Festiwalu Kuchni Węgierskiej, który potrwa najbliższe dwa tygodnie. Razem ze mną, paprykarze przygotowały także Mopsik i Emilia.
węgierski paprykarz z kurczaka |
PAPRYKARZ Z KURCZAKA
(przepis na 4 porcje)
- 3 tylne ćwiartki z kurczaka,
- 2 cebule,
- 4 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 2-3 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie),
- 3 szklanki bulionu z kurczaka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i 1 łyżką papryki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przełożyć do garnka, a na tę samą patelnię wrzucić cebule pokrojone w piórka. Smażyć, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Przełożyć ją do garnka z mięsem, wlać bulion i dodać pozostałe 3 łyżki papryki w proszku. Całość gotować pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodziło od kości. Ugotowane mięso wyjąć i odłożyć na bok, żeby trochę przestygło. Mąkę wymieszać z 2/3 szklanki zimnej wody i wlać do wywaru w garnku, cały czas mieszając trzepaczką. Gotować na niedużym ogniu przez krótką chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać pastę paprykową, o ile jej używamy, doprawić sos solą i pieprzem (mając na uwadze to, że pasta paprykowa jest słona). Sos zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać (śmietanę warto najpierw „zahartować” z kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero potem dodać do reszty, dzięki temu z pewnością się nie zwarzy). Z ugotowanego mięsa zdjąć skórę i usunąć kości, pokroić na trochę mniejsze kawałki i dodać do sosu. Można w razie potrzeby delikatnie podgrzać.
Paprykarz z kurczaka podawać z kluskami nokedli. Można nie dodawać śmietany do sosu, tylko polać nią potrawę na talerzach tuż przed podaniem.
(inspiracja stąd)
6 komentarze
Piękny kolorek. Ja dodałam chyba trochę za dużo śmietany. Ale efekt smakowo był znakomity. Dziękuję za to wspólne gotowanie, było pysznie :)
OdpowiedzUsuńBędę musiał kiedyś to ugotować, bo wygląda przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńTo nie jest przepis na węgierski paprykarz z kurczaka niestety
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to danie z filetami z kurczaka?
OdpowiedzUsuńOczywiście, bez problemów :)
OdpowiedzUsuń