Obsługiwane przez usługę Blogger.

Paprykarz z kurczaka

By 19:00 , , , ,

Paprykarz z kurczaka to tradycyjna węgierska potrawka. Jak nazwa wskazuje, zawiera dużą ilość papryki – ale nie tej świeżej, tylko w proszku. Ja dodatkowo dodałam także nieco węgierskiej pasty paprykowej z tubki, która nadaje ładny kolor i świetnie podkreśla smak, ale nie jest to wcale konieczny dodatek ;) Paprykarz z kurczaka często zawiera całe elementy wraz z kośćmi, ja natomiast zdecydowałam się na wersję, w której kości wyjmuje się z ugotowanego mięsa. Tak czy siak, paprykarz smakuje wspaniale, zwłaszcza podany z węgierskim kluseczkami nokedli :)

Jest to potrawa idealna na rozpoczęcie Festiwalu Kuchni Węgierskiej, który potrwa najbliższe dwa tygodnie. Razem ze mną, paprykarze przygotowały także Mopsik i Emilia.


węgierski paprykarz z kurczaka


PAPRYKARZ Z KURCZAKA
(przepis na 4 porcje)
  • 3 tylne ćwiartki z kurczaka, 
  • 2 cebule, 
  • 4 łyżki słodkiej papryki w proszku, 
  • 2-3 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie), 
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 2 łyżki śmietany 18%, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia 

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i 1 łyżką papryki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przełożyć do garnka, a na tę samą patelnię wrzucić cebule pokrojone w piórka. Smażyć, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Przełożyć ją do garnka z mięsem, wlać bulion i dodać pozostałe 3 łyżki papryki w proszku. Całość gotować pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodziło od kości. Ugotowane mięso wyjąć i odłożyć na bok, żeby trochę przestygło. Mąkę wymieszać z 2/3 szklanki zimnej wody i wlać do wywaru w garnku, cały czas mieszając trzepaczką. Gotować na niedużym ogniu przez krótką chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać pastę paprykową, o ile jej używamy, doprawić sos solą i pieprzem (mając na uwadze to, że pasta paprykowa jest słona). Sos zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać (śmietanę warto najpierw „zahartować” z kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero potem dodać do reszty, dzięki temu z pewnością się nie zwarzy). Z ugotowanego mięsa zdjąć skórę i usunąć kości, pokroić na trochę mniejsze kawałki i dodać do sosu. Można w razie potrzeby delikatnie podgrzać. 

Paprykarz z kurczaka podawać z kluskami nokedli. Można nie dodawać śmietany do sosu, tylko polać nią potrawę na talerzach tuż przed podaniem.


(inspiracja stąd)

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Piękny kolorek. Ja dodałam chyba trochę za dużo śmietany. Ale efekt smakowo był znakomity. Dziękuję za to wspólne gotowanie, było pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiał kiedyś to ugotować, bo wygląda przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie jest przepis na węgierski paprykarz z kurczaka niestety

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zrobić to danie z filetami z kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, bez problemów :)

    OdpowiedzUsuń