Sałatka z pieczonej papryki i pomidorów
Ta wywodząca się z kuchni Czarnogóry sałatka idealnie pasuje jako dodatek do potraw na ciepło, zwłaszcza dań z grilla. Ja podałam ją jako dodatek do macedońskich kotlecików kloftinja. Miękka, pieczona papryka przyjemnie kontrastuje ze świeżym pomidorem, a posiekane listki selera nadają sałatce charakterystycznego smaczku :)
SAŁATKA Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
(przepis na 4 porcje)
- 1 duża żółta papryka,
- 1 duża zielona papryka,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- ½ niedużej cebuli,
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno) lub oliwy,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanych liści selera,
- sól i pieprz
Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skórka miejscami zrobi się czarna (około pół godziny). Następnie papryki przełożyć do miski i szczelnie przykryć folią spożywczą, żeby się zaparzyły. Pozostawić do wystudzenia, po czym obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki.
Umyte pomidory pokroić w kostkę i wymieszać razem z papryką i posiekaną cebulą. Dodać posiekaną zieleninę i olej. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
2 komentarze
Obserwujemy i pozdrawiamy z ZRH ;-) Asia
OdpowiedzUsuńps- piekny blog!!! bedziemy korzystac
takie lubie najbardziej
OdpowiedzUsuń