Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z pieczonej papryki i pomidorów

By 17:14 , , , ,

Ta wywodząca się z kuchni Czarnogóry sałatka idealnie pasuje jako dodatek do potraw na ciepło, zwłaszcza dań z grilla. Ja podałam ją jako dodatek do macedońskich kotlecików kloftinja. Miękka, pieczona papryka przyjemnie kontrastuje ze świeżym pomidorem, a posiekane listki selera nadają sałatce charakterystycznego smaczku :) 

Photobucket 

SAŁATKA Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW 
(przepis na 4 porcje) 

  • 1 duża żółta papryka, 
  • 1 duża zielona papryka, 
  • 2 średniej wielkości pomidory, 
  • ½ niedużej cebuli, 
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno) lub oliwy, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżka posiekanych liści selera, 
  • sól i pieprz 

Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową) i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skórka miejscami zrobi się czarna (około pół godziny). Następnie papryki przełożyć do miski i szczelnie przykryć folią spożywczą, żeby się zaparzyły. Pozostawić do wystudzenia, po czym obrać ze skórki, oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. 
Umyte pomidory pokroić w kostkę i wymieszać razem z papryką i posiekaną cebulą. Dodać posiekaną zieleninę i olej. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 


(przepis podpatrzony u Grumków)

 Kuchnia krajów słowiańskich 2015

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Obserwujemy i pozdrawiamy z ZRH ;-) Asia
    ps- piekny blog!!! bedziemy korzystac

    OdpowiedzUsuń