Leczo z cukinią
W okresie jesiennym w wielu warzywniakach leżą skrzynki z przecenionymi paprykami. Paprykami nieco mniejszymi, nieco bardziej lichymi, nierównomiernie wybarwionymi, ale nadal bardzo smacznymi. Idealnymi, by zrobić z nich leczo :)
W zeszłym roku zamieszczałam na blogu przepis na typowe leczo węgierskie. W Polsce popularna stała się nieco inna wersja z dodatkiem cukinii, a czasem patisona. Właśnie taką wersję – leczo z cukinią – znam ze swojego domu. I przyznam, że bardzo mi smakuje. Dlatego nie bacząc na względy małżonka, który fanem leczo nie jest (delikatnie mówiąc), przynajmniej raz w roku muszę tę potrawę zrobić :)
W mojej wersji dodaję minimalną ilość tłuszczu, a zwykłą kiełbasę zastępuję kiełbasą z piersi kurczaka, dzięki czemu leczo jest niskokaloryczne, a mimo to – uwierzcie mi – wcale nie traci na smaku :)
LECZO Z CUKINIĄ
(przepis na 4 porcje)
- 1kg różnokolorowych papryk,
- 500g cukinii,
- 500g kiełbasy z piersi kurczaka,
- 1 duża cebula,
- ok. 200ml wody lub bulionu drobiowego,
- 500ml przecieru pomidorowego (passaty),
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku (lub wg uznania),
- sól i pieprz,
- 1-2 łyżki oleju
Cebulę grubo posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w grube półplasterki, a cukinię w ćwierćplasterki (jeśli cukinie są małe, wystarczą półplasterki). W dużym rondlu lub wysokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i kiełbasę. Smażyć razem na średnim ogniu, mieszając, aż kiełbasa się zarumieni, a cebula zmięknie. Następnie dodać papryki i smażyć na niedużym ogniu 7-8 minut, co jakiś czas mieszając, aż papryka zacznie mięknąć. Następnie dodać cukinię, wlać wodę lub bulion oraz przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 20 minut, aż papryka i cukinia będą miękkie. Pod koniec duszenia można zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody mógl odparować (lub nie, jeżeli ktoś woli leczo o rzadszej konsystencji).
Doprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
Podawać ze świeżym chlebem.
3 komentarze
Uwielbiam leczo, w każdej wersji - czy to klasyczne, tłuste, czy też z dodatkiem innych warzyw. Cukinia to świetny pomysł :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMi też takie leczo z cukinii bardzo smakuje, wiem ze niektórzy nie przepadają za takimi smakami, ale warto spróbować
OdpowiedzUsuńNa lato - delikatne leczo, na jesień - nieco więcej treści :)
OdpowiedzUsuń