Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zabajone / zabaglione

By 17:32 ,

Zabaglione – czy też po prostu zabajone – to tradycyjny włoski deser rodem z Wenecji. I tak jak Wenecja, ma on w sobie coś romantycznego. Słodki, puszysty krem, podawany z owocami, podłużnymi biszkoptami lub ciasteczkami amaretti, jest jakby stworzony do konsumpcji we dwoje :) 
Tradycyjnie zabaglione robi się na bazie marsali. Ponieważ nie zawsze jest ona u nas dostępna, można zastąpić ją innym słodkim, wzmacnianym winem, na przykład malagą lub sherry. 

 

ZABAJONE / ZABAGLIONE 
(przepis na 2 porcje) 
  • 3 żółtka, 
  • 50g cukru, 
  • 50ml marsali 

dodatki: 
  • ciasteczka np. amaretti, podłużne biszkopty lub cantuccini
  • owoce np. maliny, jeżyny, świeże figi 

Żółtka i cukier utrzeć w misce na jasną, puszystą masę. W rondlu o średnicy nieco mniejszej niż średnica miski zagotować niewielką ilość wody (wystarczy na 2 cm wysokości). Miskę ustawić na rondlu, jej dno nie powinno dotykać wody, a jedynie być ogrzewane parą wodną. Cały czas mieszając trzepaczką, stopniowo dodawać po łyżce marsali. Masę ogrzewać około 4-5 minut, wino powinno dobrze połączyć się z żółtkami. Masa powinna być gorąca i tym samym nieco zgęstnieć, ale nie wolno dopuścić do jej wrzenia. 
 Gotowe zabaglione przelać do kieliszków lub pucharków. 
Można podawać od razu, na ciepło, lub na zimno po schłodzeniu w lodówce. 
Zabajone podawać z wybranymi ciasteczkami i owocami. 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze