Zabajone / zabaglione
Zabaglione – czy też po prostu zabajone – to tradycyjny włoski deser rodem z Wenecji. I tak jak Wenecja, ma on w sobie coś romantycznego. Słodki, puszysty krem, podawany z owocami, podłużnymi biszkoptami lub ciasteczkami amaretti, jest jakby stworzony do konsumpcji we dwoje :)
Tradycyjnie zabaglione robi się na bazie marsali. Ponieważ nie zawsze jest ona u nas dostępna, można zastąpić ją innym słodkim, wzmacnianym winem, na przykład malagą lub sherry.
ZABAJONE / ZABAGLIONE
(przepis na 2 porcje)
- 3 żółtka,
- 50g cukru,
- 50ml marsali
dodatki:
- ciasteczka np. amaretti, podłużne biszkopty lub cantuccini,
- owoce np. maliny, jeżyny, świeże figi
Żółtka i cukier utrzeć w misce na jasną, puszystą masę. W rondlu o średnicy nieco mniejszej niż średnica miski zagotować niewielką ilość wody (wystarczy na 2 cm wysokości). Miskę ustawić na rondlu, jej dno nie powinno dotykać wody, a jedynie być ogrzewane parą wodną. Cały czas mieszając trzepaczką, stopniowo dodawać po łyżce marsali. Masę ogrzewać około 4-5 minut, wino powinno dobrze połączyć się z żółtkami. Masa powinna być gorąca i tym samym nieco zgęstnieć, ale nie wolno dopuścić do jej wrzenia.
Gotowe zabaglione przelać do kieliszków lub pucharków.
Można podawać od razu, na ciepło, lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.
Zabajone podawać z wybranymi ciasteczkami i owocami.
4 komentarze
O tak! pysznie to wygląda;)
OdpowiedzUsuńPyszny, delikatny deserek :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńTo taki wyrafinowany, elegancki deser :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń