Obsługiwane przez usługę Blogger.

Csipetke - węgierskie kluseczki "szczypane"

By 16:22 , , , ,

Csipetke to malutkie węgierskie kluseczki podobne do znanych każdemu zacierek. Przygotowuje się je z ciasta makaronowego (z mąki i jajek), z którego „odszczypuje” się palcami drobne kawałeczki. Csipetke używa się do zagęszczania gulaszów i zup. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ale niestety trochę czasochłonne, bo szczypanie jest procesem nieco nużącym... ale za to naprawdę odstresowującym! ;) Wbrew pozorom z tak małej ilości składników wychodzi całkiem sporo zacierek, które spokojnie wystarczą do zagęszczenia np. gulaszu dla 4-5 osób. 

Photobucket 

CSIPETKE 
(przepis na ok. 4 porcje) 
  • ½ szklanki mąki + 2-3 łyżki do podsypania, 
  • szczypta soli, 
  • 1 jajko 

Mąkę i sól wymieszać w misce, dodać jajko i rękami zagnieść dość twarde, ale gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 15-30 minut. Następnie za pomocą oprószonych w mące palców „szczypać” z ciasta malutkie kluseczki i kłaść je na talerzu obficie posypanym mąką. Gotowe kluseczki wymieszać z mąką, aby się nie sklejały ze sobą, po czym wsypać przez sitko, aby odsiać nadmiar mąki. 
Csipetke można użyć od razu lub pozostawić do wysuszenia (najlepiej całą noc) i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce.


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze