Csipetke - węgierskie kluseczki "szczypane"
Csipetke to malutkie węgierskie kluseczki podobne do znanych każdemu zacierek. Przygotowuje się je z ciasta makaronowego (z mąki i jajek), z którego „odszczypuje” się palcami drobne kawałeczki. Csipetke używa się do zagęszczania gulaszów i zup. Ich przygotowanie jest banalnie proste, ale niestety trochę czasochłonne, bo szczypanie jest procesem nieco nużącym... ale za to naprawdę odstresowującym! ;)
Wbrew pozorom z tak małej ilości składników wychodzi całkiem sporo zacierek, które spokojnie wystarczą do zagęszczenia np. gulaszu dla 4-5 osób.
CSIPETKE
(przepis na ok. 4 porcje)
- ½ szklanki mąki + 2-3 łyżki do podsypania,
- szczypta soli,
- 1 jajko
Mąkę i sól wymieszać w misce, dodać jajko i rękami zagnieść dość twarde, ale gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 15-30 minut. Następnie za pomocą oprószonych w mące palców „szczypać” z ciasta malutkie kluseczki i kłaść je na talerzu obficie posypanym mąką. Gotowe kluseczki wymieszać z mąką, aby się nie sklejały ze sobą, po czym wsypać przez sitko, aby odsiać nadmiar mąki.
Csipetke można użyć od razu lub pozostawić do wysuszenia (najlepiej całą noc) i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce.
1 komentarze
Fajne :)
OdpowiedzUsuń