
W tym roku ponownie upiekłam christmas cake, który sobie dojrzewa i podkarmiany brandy, oczekuje Świąt ;) Prócz tego skusiłam się na bardzo dobry, najprawdziwszy, dojrzewający piernik, który trzeba zrobić na mniej więcej 4-5... Czytaj dalej
W tym roku ponownie upiekłam christmas cake, który sobie dojrzewa i podkarmiany brandy, oczekuje Świąt ;) Prócz tego skusiłam się na bardzo dobry, najprawdziwszy, dojrzewający piernik, który trzeba zrobić na mniej więcej 4-5... Czytaj dalej
Szukając jakiegoś fajnego przepisu z okazji Korzennego Tygodnia natknęłam się na przepis na syrop z dyni do... kawy. Uwielbiam słodkie, smakowe kawy, więc od razu wiedziałam, że to coś dla mnie :) Przepis... Czytaj dalej
Przepis na tę bardzo smaczną wersję manny podpatrzyłam niedawno na ilewazy.pl. Odrobinę zmodyfikowałam ten przepis używając proporcji, które mnie najbardziej odpowiadają. Niektórym taka porcja może się wydawać mała, ale dla mnie była baaaaardzo... Czytaj dalej
W tym przepisie spodobał mi się nietypowe połączenie sosu pomidorowego i żurawin. Zarówno dodatek tych owoców do sosu, jak i sera feta do mięsa sprawiły, że zwyczajne pulpety zamieniły się w niezwykłe, oryginalne... Czytaj dalej
Mój tata od kilku lat produkuje przeróżne nalewki, ale ja zdecydowanie wolę likiery :) mleczne, gęste i słodkie... A poza tym ich wykonanie zajmuje o wiele mniej czasu niż nalewek, co dla mnie... Czytaj dalej
Bardzo lubię glazurowaną marchewkę, więc tym razem postanowiłam wypróbować przepis z dodatkiem żurawiny i orzechów. Zgodnie z przypuszczeniem – bardzo smaczny. Tak przygotowane marchewki mogą być świetną przekąską (ja zjadłam je na drugie... Czytaj dalej
Kiedy przepis na to brazylijskie ciasto pojawił się u grumków, szybko stał się blogowym hitem ;) Wszyscy wyrażali się o nim pozytywnie, więc postanowiłam, że upiekę go i ja. W zasadzie to ciasto... Czytaj dalej
Dziś kolejny przepis z kuchni Stanów Zjednoczonych i nie jest to wcale hamburger ani żeberka BBQ ;) Kurczak cajun wywodzi się od francuskich kolonistów, którzy osiedlili się w USA w okolicach Luizjany. Przepis... Czytaj dalej
Surówka z selera, jabłek i majonezu jest znana chyba każdemu, prawda? Pewnie jednak mało kto wie, że połączenie tych trzech składników wymyślił Oscar Tschirky, szef restauracji hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku (a... Czytaj dalej
Jambalaya to popularna w niektórych rejonach USA potrawa kreolska na bazie ryżu. Występuje w bardzo wielu wersjach, gdyż tradycyjnie używano składników, które akurat były dostępne na targu, w gospodarstwie, zostało wyłowione z wody... Czytaj dalej
Prosta i smaczna sałatka w sam raz na drugie śniadanie. Mimo sosu na bazie kremowego serka sałatka nie jest mdła dzięki szparagom. A uprażone migdały chrupią bardzo przyjemnie :) Przepis znalazłam u grumków... Czytaj dalej
Kiedy przygotowywałam ciasto półfrancuskie do rogali świętomarcińskich, stwierdziłam, że jest z nim tak dużo zachodu, że od razu zrobię podwójną porcję i część wykorzystam do wypieku kopenhaskich ślimaków, na które od dawna miałam... Czytaj dalej
Dzisiaj bardziej przepis poglądowy, w ramach ciekawostki :) Krumkake to norweska słodkość, kruche, delikatne i pyyyszne rurki z ciasta z charakterystycznym wzorkiem, napełniane bitą śmietaną z konfiturą z malin nordyckich. Tradycyjnie wypieka się... Czytaj dalej
Od dzieciństwa nie lubiłam brukselki. Wciąż pamiętam szarozielone, gorzkawe kulki, które mama czasami kładła na talerzu do obiadu ;) W tym roku, po raz pierwszy postanowiłam dać jej szansę. Najpierw poczęstowałam się nią... Czytaj dalej
Z okazji kończącej się już (niestety) kolejnej edycji „Orzechowego Tygodnia” u Atiny, tym razem w ramach wspólnego gotowania postawiliśmy na dowolne danie wytrawne z dodatkiem orzechów. Ja przygotowałam prostą, ale smaczną sałatkę z... Czytaj dalej
Moja babcia niedawno zrobiła takie wafle. Tak mi smakowały, że wysępiłam od niej przepis i zrobiłam na wczorajszy podwieczorek :) wafle z masą orzechową WAFLE Z MASĄ ORZECHOWĄ 1 paczka wafli, 1 kostka... Czytaj dalej
Drugą propozycją z wykorzystaniem przyprawy bezar jest smażona mielona wołowina. Takie danie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, dlatego pozwoliłam sobie zrobić do niego chlebki pita. Chlebki nadziane tak przygotowanym mięsem są po... Czytaj dalej
Pyszny deser na bazie kaszy manny gotowanej w soku malinowym. Najlepiej smakuje wymieszany z sosem waniliowym :) Przepis na tę norweską chwilę słodyczy podała Vidar na forum CinCin. W oryginalnym przepisie dodaje się... Czytaj dalej