Mleko z koprem włoskim (GP Abu Zabi)
Szczerze mówiąc, kupując w sklepie zielarsko-medycznym nasiona kopru włoskiego nie spodziewałam się, że połączenie ich z mlekiem może być smaczne. Pomyślałam jednak, że spróbuję, w końcu koper jest tani, więc nawet jeśli przepis okaże się w moim guście klapą, to nie będzie mi żal składników ;)
Bo ja do anyżu, kopru włoskiego i tym podobnych smaków mam stosunek dość niejednoznaczny, tzn. nie potrafię z całą pewnością stwierdzić, czy je lubię, czy jednak nie...
I co?
Od tego czasu przygotowałam to mleko już kilka razy, tak mi posmakowało :D
Ten nietypowy przepis pochodzi z kuchni Zjednoczonych Emiratów Arabskich, a znalazłam go na blogu grumków.
MLEKO Z KOPREM WŁOSKIM
(1 porcja)
- 1 szklanka mleka,
- cukier od smaku,
- ½ łyżeczki mielonego kopru włoskiego,
- odrobina szafranu (myślę, że niekoniecznie jest to obowiązkowy składnik)
Zagotować mleko z cukrem i gotować 3-5 minut. Zdjąć z ognia. Dodać szafran. Do szklanek wsypać mielony koper, zalać mlekiem i podawać.
2 komentarze
Ciekawy sposób na napój z kopru włoskiego. Dotychczas piłam tylko tradycyjny napar z kopru zalanego wodą. Szkoda, że nie mam w domu mleka, bo chętnie spróbowałabym takiego napoju. Spróbuję, jak tylko kupię mleko.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawie podane mleczko:)
OdpowiedzUsuńchętnie spróbuję:)